Нова твСтатистиката показва, че от януари досега тарифите са се

...
Нова твСтатистиката показва, че от януари досега тарифите са се
Коментари Харесай

Колко ще ни струва горивото за летните пътувания?

Нова тв

Статистиката демонстрира, че от януари до момента цените са се повишавали всеки месец

Цените на автомобилните горива вървят нагоре от януари насам. В началото на годината повишаването е било минимално - с 1 стотинка. На 1 януари литър от най-масовия бензин се е продавал за 1,95 лева, а 30 дни по-късно цената е била 1,96 лева Същото нищожно повишаване следим и при дизела – от 2,15 лева при започване на януари до 2,16 лева в края на същия месец. 

Не е такава картината през февруари обаче. Тогава повишаването е с 12 стотинки и при бензина, и при дизела. Докато при започване на месеца литър от А-95 се е продавал за 1,96 лева, в края цената доближава 2,08 лева Покачване, само че с 6 стотинки през февруари има при газа – от 0,92 до 0,98 ст. за литър.



През март бензинът е поскъпнал с още 5 стотинки – до 2,13 лева за литър, дизелът – с 4 стотинки – до 2,32 лева за литър, а газа - с 3 стотинки – до 1,01 лева за литър.

Ако би трябвало да обобщим - за три месеца горивата са поскъпнали с съвсем 20 стотинки. Според специалистите повишаването се дължи главно на покачването на цените в международен мащаб.

„ Този тренд докара до растеж на цените на петрола до 70 $ на барел, т.е. с близо 15% нарастване на цената, вследствие на което в последния месец - месец и половина се следи едно последователно повишение на цената на горивата в порядъка на 9-10 % ”, сподели за „ Събуди се ” специалистът Христо Казанджиев.

Решихме да проверим по какъв начин стоят нещата с горивата в няколко от огромните градове в страната. Започнахме с Варна. Там за литър от класическия А95 варненци заплащат по 2,14 лева, а за дизел 2,32 лева за литър. Цената на природния газ пък доближава 0,97 ст.

На 40 км от Варна – в Добрич, цените са същите. Аналогични са и тези в Шумен. В Стара Загора пък фрапантен скок в цените не се следи.

Отидохме и до Гърция, където литър бензин А95 доближава до 1,59 евро за литър, а дизелът - до 1,33 евро.

Експертите не плануват нов значителен скок в цените на горивата през лятото.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР