Нова тв Не ме притеснява ръстът на новите случаи на COVID-19. Очаквах

...
Нова тв
Не ме притеснява ръстът на новите случаи на COVID-19. Очаквах
Коментари Харесай

Култов математик: Мило, искам на Бали. А Милото отговаря Какви бали, виж картата на Витанов

 Нова тв Не ме тормози растежът на новите случаи на COVID-19. Очаквах такова нещо. Много, доста от дълго време споделих, че лятото ще е умерено. През август няма да имаме огромни проблеми. Отдавна приказвам, че идва новата вълна, случаите ще се усилват. Какво имам на среща? Чака рака, Витанов приказва нелепости. Приказките на злобарите не престават. Затова взех решение: през идващите два месеца няма да давам цифри за прогнози над 7 дни. Оставям на злобарите дълготрайните прогнози. Изявявайте се.  

Така математикът професор Николай Витанов разяснява в ефира на Нова тв настъпването на новата вълна от ковид у нас. 

" Отдавна съм споделил, че желая да се махна от тази работа и по този начин. Славата ще пристигна при вас. Най-хубавите журналистки ще ви интервюират. Пък може в края на септември да кажа: " Ето, този ще ме замести и ще отида да ловя шарани, както обичам ", сподели още той. 

Коментирайки прогнозите на доцент Кунчев за броя на заболелите, Витанов сподели: " Да не отписваме доцент Кучнев и хората му. Те са жилави. Тогава споделих, че на края на месеца може да сме на 3000 дневно. Това е песимистичният сюжет. Има още един сюжет, който в никакъв случай не се споделя обществено. Той е единствено за лечебните заведения. Той е леко апокалиптичен, само че те имат потребност от тази работа, с цел да се приготвят ". 

" За всеки един сюжет има възможност. Засега евентуален е този на доцент Кунчев - 1 500 инфектирани на края на месеца. Ако не се оправим, ни чакат нови висоти ", добави той. 

Прогнозирайки по кое време ще е пикът на новата вълна, професорът сподели: " Повече от 7 дни прогноза няма да върша. Пикът ще през септември. През август ще стартират проблемите, доникъде те няма да са доста огромни. Към края на август ще са осезателни. Особеностите на тая вълна са такива, че тя доста внезапно ще се вдигне, тъй като тази версия на вируса е доста заразна. Очаква се обаче продължителността да не е доста огромна. Пиковите стойности обаче може да са такива, че може свят да ни се завие ". 

" Числата ще ги кажат злобарите. Вече споделих, че цифри за над 7 дни няма да давам. Но си представете число 3000, умножете го по нещо и ще получите новите стойности ", добави математикът на разпуснатия НОЩ. 

" Въпросът е какво ще вършим при тази обстановка. Имаме проект на Министерство на здравеопазването, който планува налагане на ограничения. Ако вирусът мине с едно " Ферари " с цвят червен, даже няма да усетим по кое време ще стигнем пика. Мерките имат прозорец на налагане, в случай че се наложат по-рано или по-късно, те няма да имат резултат. Има си хора, които получават заплати, по кое време ограниченията да бъдат налагани. Докато беше НОЩ, ограниченията бяха налагани в точния момент и имаха резултат ", продължи Витанов. 

По думите му, казусът със София е, че доста софиянци вървят на море в Гърция и се връщат.  София ще попадне в оранжевата зона малко по-късно, само че попаднат ли София, Пловдив, Варна и Бургас, значи проблемите са почнали. 

Проблемите ще почнат след към две седмици, счита математикът. 

" Вирусът надвива постоянно над нашето надменно отношение върху него. Ситуацията по света е следната. Имаме къща в покрайнините на София. Там дамата споделя: " Мило, желая на Бали ". А Милото дава отговор " какви бали, виж картата на Витанов. Ще ти сложа две бали в двора ", пошегува се той. 

Що се отнася до груповия имунитет Витанов изясни: " Щитът растеше, само че след това спря да пораства. В момента цялостна отбрана имат една четвърт от хората, а някаква отбрана имат половината, което за тази версия на вируса е прекомерно незадоволително, тъй като той е доста инфектиран и се популяризира прекомерно бързо. Ако всички си държат антителата, може да достигнем групов имунитет при започване на идната година, само че те изчезват и може в никакъв случай да не го достигнем ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР