Нова тв Екип от американски учени твърди, че всеки, който е

...
Нова тв
Екип от американски учени твърди, че всеки, който е
Коментари Харесай

Изследователи разкриха помага ли БЦЖ ваксината срещу COVID-19

 Нова тв Екип от американски учени твърди, че всеки, който е бил ваксиниран като дребен от туберколоза, по-трудно би се заразил с COVID-19. В екипа от биолози и вирусолози е и българката Виолета Руменова.

Най-засегнатият град в света е инфектираният Ню Йорк. Преди броени дни учени от Института по биотехнологии в мегаполиса оповестиха, че може би имат решение -  БЦЖ имунизацията може да се окаже оръжие против врага.

Американските учени настояват, че  страни, където не се ползва имунизацията, като Италия, Нидерландия и Съединени американски щати, са по-тежко наранени от ковид. Това показа екслузивно за NOVA проф. доктор Гонзало Отазу, лекар по биомедицина в Ню Йорк.

" Изненадахме се, когато установихе, че разпространяването на болестта е друго, според от това къде живееш. В Италия смъртността е плашещо висока за разлика от Япония да вземем за пример, където смъртние случаи са в пъти по-малко, макар че управляващите в Токио записаха един от първите случаи на ковид ", изясни професор доктор Гонзало Отазу.

" Напълно вярно е изказванието, че в случай че сме имунизирани, нямаме 100% имунитет за ковид. Въпреки че БЦЖ дава относителна отбрана на организма, страните в Азия като Китай, Япония и Корея някак си съумяха да органичат  болестта и по-малко хора от предстоящото се разболяха. Разбира се, дружно с драконовски ограничения за обществена изолираност и карантина ", добави той.

Българската диря в създаването е студентката по медицина Виолета Руменова, която учи, живее и работи от години в Ню Йорк. Тя съобщи, че е подготвена да оказва помощ, в случай че я извикат на първа линия.

В България БЦЖ стартира да се употребява през 1928 година и голяма част от популацията е имунизирано. 

В арабския свят, по-специално Иран, БЦЖ имунизацията е част от имунизационния календар от 1984 година Но там смъртността от COVID-19 остава висока. На процедура всеки иранец над 36 години не е предпазен.  В Япония смъртността е 100 пъти по-ниска, тъй като страната имунизира популацията си от 1947 година насам. Испания ползва БЦЖ единствено от 1965 до 1981 година, единствено 16 години и това съгласно учените е причина за по-високата смъртност.

База за проучването е и разбора, че не толкоз богати страни, само че със наложителна имунизация за туберкулоза, имат към 60 заболели на 1 милион души. Докато страни с висок приход, само че отказали се от имунизацията имат 4 пъти висока заболеваемост - с други думи  270 заболели на 1 милион население.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР