Нова тесла готви МВР, което предлага по-ниска скорост на аутобаните

...
Нова тесла готви МВР, което предлага по-ниска скорост на аутобаните
Коментари Харесай

Нова тесла от МВР: Предлагат по-ниска скорост на аутобана и по-високи глоби

Нова тесла готви Министерство на вътрешните работи, което предлага по-ниска скорост на аутобаните и по-високи санкции за водачите. Това излиза наяве от оповестени за публично разискване промени в Закона за придвижване по пътищата, представени от dariknews.bg
Като претекстове се показва, че цели повишение на сигурността на придвижването по пътищата. А също увеличение на превантивния резултат на нормативната уредба, възстановяване успеваемостта и ограничение на чувството за безотговорност в нарушителите.
В България, в интервала от 2010 година до 2021 година по автомагистрали са починали 529 души. Значително по-високата междинна скорост на придвижване по автомагистралите и другите извънградски пътища способства за по-тежкия травматизъм, провокиран от случаите, настъпили отвън градската среда, означават от Министерство на вътрешните работи. Поради това оферират понижаване на оптимално допустимата скорост по автомагистралите от 140 км/ч да стане 130 км/ч, за водачите, които са с категория „ B “.
С плана за промени се вкарват и разпореждания, регламентиращи по строги наказания за лицата, които правят „ Системно “ тежки нарушавания. При тях санкциите стават двойни и тройни. За част от случаите санкциите се покачват и при първо нарушаване. Временно лидерът ще се санкционира с отнемане от право да карат за период от три месеца и с санкция от 200 лв.. А не както до момента – „ за период от 1 до 6 месеца и с санкция от 50 до 200 лева “. Това ще става в случай, че: няма регистрационни табели на транспортните средства; сложил е или употребява устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, очакван за автомобил със специфичен режим на придвижване, без да има това право; откаже да съобщи документите си на органите за надзор или по какъвто и да е метод осуети осъществяването на инспекция от органите за контрол; откаже да извърши разпореждане на органите за надзор и контролиране на движението; наруши отговорностите си като участник в пътнотранспортно произшествие; при пътнотранспортно произшествие, в което няма присъединяване, откаже нужното подпомагане с моторното транспортно средство и други. Увеличават се и наказванията за нерегламентирани надпревари по пътищата. При систематични нарушавания санкцията става тройна, а шофьорската брошура се лишава за три години. Забранява се още да се слага фолио на челното стъкло и стъклата на предните странични порти на транспортните средства.
Повишават се санкциите от 100 до 300 лева на 600 лева за ръководство на транспортно средство без шофьорска брошура или когато тя е отнета, както и когато лидерът е с открита централизация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда и/или е използвал наркотични субстанции или техни аналози.
Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предопределени единствено за пешеходци, и на тротоари става 150 лв..
От 50 на 100 лв. се усилва санкцията за водачите, когато без уважителни аргументи не показват в избрания период транспортното си средство за механически обзор. За превишаване над 40 км/ч на скоростта в обитаемо място, с изключение на санкция от 600 лева се предлага и два месеца отнемане от право
да се ръководи моторно транспортно средство. Същото наказване са планува и за превишаване на позволената скорост от 50 км/ч в отвън обитаемо място.
От 10 на 30 лв. се покачва санкцията за този, който не носи избраните документи за шофиране на транспортно средство, не носи документ за подписана наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “, погрешно употребява звуков сигнал в обитаемо място, както и този, който ръководи велосипед без светлоотразителна жилетка.
Също по този начин от 20 на 100 лв. става санкцията за лидер, който: погрешно престоява или е паркирал неправилно; нарушава разпоредбите за разположение на пътно транспортно средство върху платното за движение; не стопира на пътен знак „ Спри! Пропусни движещите се по пътя с преимущество! “; погрешно се включва в придвижването, погрешно се престроява или не съблюдава преимуществото на различен участник в движението; нарушава разпоредбите за придвижване назад; навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно транспортно средство, или се движи в неразрешената посока на еднопосочен път. В оповестения за публично разискване план се предлага още пешеходците да се санкционират със 150 лв. за прекосяване през ограждения от парапети или вериги, както и при неспазване светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика. Със 150 лева ще се санкционира пасажер, който не извършва задължението за потребление на защитен колан или носене на каска.
Актуализацията на размера на наложените санкции е съобразена с актуализацията на междинната брутна работна заплата в страната въз основа на данните на Национален статистически институт.
От Министерство на вътрешните работи показват още, че с плана за промени се улесняват процедурите по съобщаване и връчване на издадените фишове, електронните фишове и наказателните постановения. Предвижда се опция фишовете да се връчват, както персонално на нарушителя против автограф от контролните органи, посочени в ЗДвП, по този начин и от чиновници на Министерството на вътрешните работи и на административните органи при реализиране на административно обслужване по смисъла на Закона за администрацията.
Също по този начин връчването ще може да се прави и с предложено писмо с противоположна квитанция, посредством лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга, както и по електронен път посредством осведомителната система за несъмнено електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги по смисъла на Закона за електронното ръководство. Чрез надграждане на портала за електронни административни услуги на Министерство на вътрешните работи ще се сътвори опция за разширение на информацията за дължимите санкции и след тяхното непринудено възнаграждение, електронен фиш и наказателно разпореждане се смятат за връчени, допълват от Министерство на вътрешните работи.
В седемдневен период от налагането на санкцията с фиш, нарушителят може да заплати 80 на 100 от размера й. Глобата с фиш, който е бил обжалван и доказан от съда, се дължи в цялостен размер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР