Нова телевизия разказва в свой репортаж за мъж от Горна

...
Нова телевизия разказва в свой репортаж за мъж от Горна
Коментари Харесай

Нова телевизия: Ампутираха крака на мъж от инфекция след Ковид

" Нова телевизия " споделя в собствен репортаж за мъж от Горна Оряховица, чиято история стартира от Инфекциозното поделение в Горна Оряховица.

В края на предходната година той минава от тук, поради тежко прекаран COVID-19, оздравял е, но… получава доста по-сериозен проблем, с който ще би трябвало да се бори цялостен живот.

Животът на Стефан Грозев от Горна Оряховица се прекатурва навръх Коледа. Ампутиран му е десния крайник. Всичко стартира при започване на месец декември, предходната година. 52-годишният мъж попада в статистиката на заболелите от COVID-19.

„ От начало всичко си вървеше в границите на обикновено. Първите 3-4 дни. Но втората седмица – зной, сатурацията ми падна. В следствие ми посиняха пръстите и аз им загатнах на докторите,ч е има проблем. Никой не вземаше под внимание, а аз не съм доктор, който да взема решение нещата. Казаха ми, тъй като съм лежащ на една страна, а и аз не можех да изяснявам доста, тъй като не ми стигаше въздуха. Избягвах, даже диалози с моята брачна половинка по телефона ”, споделя Стефан Грозев.

След две седмици Стефан прекара коронавирусната зараза и е изписан, само че крайници му продължава да посинява. Изпратен в плевенска болница, където лекарите установяват тромбоза на кръвоносните съдове в десния крак. И се стартира битка за спасяването на крайника.

„ Първа интервенция на 15-ти. Последва задръстване, на другия ден - нова интервенция ”, спомня си Стефан, а брачната половинка му Диляна добавя: ”Интервенцията се наложи с концепцията да се избави периферното кръвоснабдяване и в случай че бяха съумели -  кракът можеше да бъде непокътнат, само че не поддаде на лекуването. Не стана и трябваше да вземе решение – или влошени чернодробни индикатори, или ампутация на крайници. Времето не работеше в наша изгода и на 26 декември беше ампутиран крайници ”.

В плевенската университетска болница, създали ампутацията на Стефан, всекидневно се сблъскват с тежките последствия при пациенти прекарали COVID-19. Най-честата диагноза – инфаркт или инсулт, които мъчно могат да бъдат предотвратени.

“Няма огромни тромби или лези, които елементарно да бъдат отстранени. Засягат се дребните съдове и нещата отиват в по-неблагоприятна посока. Само за последните два месеца, след COVID-19, имаме 20 индивида с инфаркт. По отношение на случаите с тромби в белия дроб – тама са още повече. По отношение на случаите на запушени съдове на крайници и ръце – най-малко шест случая. Повечето са избавени, само че някои приключиха с ампутации ”, съобщи доцент доктор Яна Симова – шеф на поделение по кардиология в УМБАЛ „ Сърце и мозък ”.

По публични данни към половин милион българи за минали COVID-19 или към момента боледуват. Прогнозите на Българския кардиологичен институт, чийто член е и доцент Яна Симова,  са, че над 100 000 от тях ще бъдат с постковид синдром.

„ Имам ужасно доста случаи. Хора, влизащи в този кабинет, идват и ми споделят: Аз не съм същият човек. Не се усещам, по този начин, както преди да хвана този вирус. Не мога да спортувам като преди. Не мога да мисля обикновено. Не мога да се върна на своята работа. Не мога да съм същият в своето семейство ”, показва доцент доктор Симова.

А в опита си да си върне естественият метод на живот Стефан Грозев и фамилията му започнаха да търсят подобаваща протеза за десния крайник.

„ Стана ни ясно, че има метод. Съвременното протезиране е достигнало задоволително положително развиване, с цел да обезпечи направа на протеза, която да замести крайници и придвижването. Но всяко едно модулче и придвижване, което целим да прави съставния елемент и се натрупат средства. И протезата, която ни се предложи съгласно метода на му живот и всичко, което тестваха. Тя коства 64 хиляди лв.. Гледаме в посока да е оптимално преносим ”, споделя брачната половинка на Стефан Диляна

Към днешна дата процентът на хората, прекарали COVID-19 и с остатъчни проблеми е висок - близо 80 %, за които има риск да отключат разнообразни болести.

Специалистите, като доцент Симова, споделят, че е време всички лечебни заведения да стартират постковид акция за предварителна защита на болесттите, които се получават. Заговори се даже за откриване на здравна пътека за финансиране на такова характерно лекуване, с цел да не се стига до ориста на Стефан. А в случай че някой желае да помогне на мъжа с постковид синдром под формата на ампутация, елементарно може да откри дарителската акция в обществените мрежи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР