Нова технология, разработена от американски учени, позволи възстановяването на функциите

...
Нова технология, разработена от американски учени, позволи възстановяването на функциите
Коментари Харесай

Мозъчен имплант позволи на парализиран човек да свири (ВИДЕО)

Нова технология, създадена от американски учени, разреши възобновяване на функционалностите на ръката на неподвижен пациент. Резултатите са оповестени в сп. Nature.

Йън Бъркхарт (Ian Burkhart) от Дъблин, щата Охайо, е получил увреждане на шийния отдел на гръбначния мозък, когато скочил във вода, след което ръцете и краката му останали парализирани.

Четири години по-късно учените от университета на Охайо и Мемориалния институт Бател поканили 24-годишния пациент за тестване на новата технология.

На подготвителния стадий той трябвало да си показва придвижвания на ръката, показани на екран. В същото време интензивността на мозъчната му кора била записана с функционална магнитнорезонансна томография. След това в мозъка на Бъркхарт бил вграден еластичен микрочип с 96 микроелектрода.

Чрез интерфейс с машинно образование този микрочип бил включен към самостоятелно основан мускулен електростимулатор със 130 електрода, наложени в дясната предмишница.

След това три пъти седмично в продължение на 15 месеца Бъркхарт упражнявал в потреблението на тази система (NBS) за осъществяване на придвижвания на китката и пръстите. Към края на образованието системата можела да дефинира ясно 33 динамични стандарта със приблизително съответствие на сигнала към шума 3,05.

В края на образованието Бъркхарт към този момент можел да ръководи обособените пръсти, да прави шест вида придвижвания на китката, да взема и реалокира предмети. Той е в положение да вземем за пример да си налее вода от шише в чаша, да вземе дебитна карта и да я употребява и даже да свири на симулатора Guitar Hero.

По думите на ръководителя на проучването Чад Баутън (Chad Bouton) получените резултати свидетелстват, че реорганизацията на невронните връзки в мозъка след спиналната контузия не е толкоз дълбока, колкото се е считало.

Засега потреблението на системата NBS има съществени ограничавания. То е допустимо единствено при включване към лабораторния компютър и изисква конфигурация преди всеки сеанс. Разработчиците се занимават с усъвършенстването на методиката и адаптирането ѝ за ежедневно потребление.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР