Нова технология извлича водород от въздуха по екологичен метод (снимка:

...
Коментари Харесай

Нова технология генерира зелен водород от въздуха


Нова технология извлича водород от въздуха по екологичен способ (снимка: CC0 Public Domain)

Учени са разкрили метод за генериране на зелен водород от атмосферна влага и електричество. В изследване, оповестено в Nature Communications, откриватели оповестиха, че са намерили жизнерадостен способ за извличане на водород от влажността във въздуха посредством електролиза. Откритието значи, че водородът може да се генерира даже в райони, които нямат естествени водни обекти.
още по темата
„ Разработихме по този начин наречения „ пряк въздушен електролизатор “, или в резюме – DAE “, споделя Ганг Кевин Ли, старши учител в Университета на Мелбърн и съавтор на публикацията.

„ Този модул употребява хигроскопичен електролит, изложен непрекъснато на атмосферата. Такъв електролит има висок капацитет за непринудено добиване на влага от въздуха (без входяща външна енергия), което го прави елементарно наличен за електролиза и произвеждане на водород, откакто бъде обвързван с (възобновяемо) зареждане “, разяснява ученият.

Производството на водород посредством електролиза не е нещо ново, само че до момента то постоянно е изисквало съществуването на вода. Традиционно в течна вода се употребяват два електрода. През водата минава електрически ток, който я разделя на О2 и водород.

Въпреки че този метод е ефикасен, той лимитира областите, където може да се генерира водород. Например, съвсем невероятно е да се генерира водород в отдалечени региони, където няма задоволително вода.

„ Способността да се употребява влага от въздуха прави този DAE модул използван в отдалечени, сухи и полусухи среди, където достъпът до прясна вода е огромен проблем “, споделя Ли.

По новия способ може да се създава възобновима сила. Откритието има капацитет на основополагащо за основаването на бъдещи устройства за превръщане на слънчевата сила в гориво, които могат да се употребяват на всички места на Земята.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР