Нова социална услуга – Център за настаняване от семеен тип

...
Нова социална услуга – Център за настаняване от семеен тип
Коментари Харесай

Хосписът в Мадан става Център за пълнолетни с физически увре...

Нова обществена услуга – „ Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с физически увреждания “ ще предлага община Мадан в базата на досегашния Хоспис. Новата услуга ще бъде напълно финансирана от държавния бюджет, като ще припокрие услугите на закрития Хоспис, който беше на общинска прехрана.

„ Центърът ще даде опция за пълностоен живот на хора с физически увреждания. Целта е услугата да обезпечи качество на живот, което не разрешава публично изключване за потребителите от целевата група и подсигурява предоставяне на независима грижа и поддръжка, фокусирана върху постижими резултати “, сподели кметът на Мадан Фахри Молайсенов. 

Сградата, в която ще се обитава центърът, е в непосредствена непосредственост до общинската болница. В нея ще бъдат настанени 15 консуматори, за които ще се грижат 14 чиновници. 

„ Boдeщ пpиopитeт в yпpaвлeниeтo нa Oбщинa Maдaн пpoдължaвa дa бъдe paзгpъщaнeтo нa aĸтивнa coциaлнa пoлитиĸa. Ние сме cpeд нaй-coциaлнитe oбщини c пълнa пaлитpa нa пpeдлaгaнитe coциaлни ycлyги зa вcичĸи цeлeви гpyпи, ocъщecтвявaни чpeз peдицa мexaнизми, ĸaĸтo cъc coбcтвeнo, тaĸa и c външнo (дъpжaвнo и eвpoпeйcĸo) финaнcиpaнe “, регистрира Молайсенов.

Хосписа в Мадан беше единственият в Смолянска област и имаше огромен интерес към услугите му, освен от миньорската община, само че и от цялата област, а даже и от хора от Пловдив. Той беше открит през 2004 година по стратегия ФАР и след приключването на плана през 2008 година общинската администрация пое нелеката му прехрана. За 10 години за Хосписа общината е изразходила 1.1 млн. лева, уточни Молайсенов.

С влизането в действие на новите условия на Закона за обществените услуги и Правилника за използване на закона за обществените услуги, от 17.11.2020 година, планирането на обществените услуги се реализира посредством Национална карта на обществените услуги. В предварителното картиране от община Мадан упорстват за запазването на съществуващите до момента обществени услуги на територията на общината, делегирана държавна активност, както и разкриването на нови три обществени услуги, с прехрана от страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР