Нова система за уведомяване на нарушителите на пътя бе представена

...
Нова система за уведомяване на нарушителите на пътя бе представена
Коментари Харесай

МВР: SMS, e-mail и съобщение във Viber ще уведомяват за извършено нарушение на пътя ​

Нова система за известяван на нарушителите на пътя бе показана от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, оповестиха от отрасловото ведомство. Така при публикуван фиш, електронен фиш или наказателно разпореждане за нарушаване на Закона за придвижването по пътищата посредством малко текстово известие по телефона /SMS/, по е-поща или VIber

„ Новата система е в отговор на поетия от държавното управление и персонално от мен ангажимент за понижаване на жертвите на пътнотранспортни катастрофи “ , сподели министър Стоянов.

Той напомни, че първата крачка е била законовата смяна, позволяваща конфискацията на моторните транспортни средства на водачите, ръководещи с над 1,2 промила алкохол или наркотични субстанции. Това е втората стъпка, която разрешава по-добра събираемост на налаганите санкции и по-бързото постигане на известието за осъщественото нарушаване.

Зам.-министърът на електронното ръководство Веселин Мундров благодари на екипите на двете министерства, осъществили този план, като добави, че ще се работи по прибавянето на други значими за жителите услуги.

След култивиране на нарушаването, новата система ще разрешава притежателят на автомобила да получава известие по един от трите метода. SMS-ът ще е озаглавен „ Министерство на вътрешните работи: Извършено нарушаване МПС “ . Той ще осведоми за самото нарушаване, ще съдържа номера на автомобила, с който е осъществено и размера на дължимата сума.

На Viber и по е-поща текстът ще е по-дълъг и ще съдържа два линка – единият ще води към Системата за несъмнено електронно връчване, а другият – към Портала за административни услуги на Министерство на вътрешните работи. При отваряне на самото известие, нарушаването, за което се известява, няма да се смята за връчено, изясни комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел „ Пътна полиция “, ГДНП. При отваряне на линка към Системата за несъмнено електронно връчване и съществуване на профил в нея, обаче, наказването към този момент ще се смята за връчено и дължимо .

С достъпване на другата връзка, водеща към Портала за електронни услуги на Министерство на вътрешните работи, жителят ще може да види самото нарушаване и при предпочитание може незабавно да го заплати, даже и невръчено. Самото заплащане ще е по познатите и до момента способи.

Министър Стоянов изясни, че новата система действително работи от 16 октомври 2023 година . От тази дата досега към Системата за несъмнено електронно връчване са изпратени 12490 наказателни постановления и над 100 000 електронни фиша . Досега връчени са над 5000 документа , като огромна част от тях са платени. За успеваемостта на новия метод на известяван министърът даде и различен образец – през месец октомври тази година платените санкции са за над 11 милиона лв. , с 2,5 млн. повече по отношение на същия интервал на предходната година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР