Нова сграда ще бъде построена за нуждите на Математическата гимназия

...
Нова сграда ще бъде построена за нуждите на Математическата гимназия
Коментари Харесай

Строят нов дом за Математическата гимназия във Варна

Нова постройка ще бъде издигната за потребностите на Математическата гимназия във Варна. Това стана ясно на конференция в Общината, дадена от кмета на града Иван Портних, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Новата МГ " Д-р Петър Берон " ще се ситуира в региона на Техникумите - сред бул. " Цар Освободител " и ул. " Магнолия ". През 2019 година по предложение персонално на кмета Портних Министерският съвет заделил 14 декара там. Общината добавила още и по този начин целия имот за потребностите на Математическата гимназия станал 22 дка. През 2020 година кандидатствахме по Националния проект за възобновяване и развиване за финансиране. За страдание обаче нито един варненски план не бе позволен. През тази година заложихме средства за разработване на механически план, стана ясно от думите на Иван Портних.

На конференцията през днешния ден участва и шефът на Математическата гимназия, и ръководителят на фондация " МГ доктор Петър Берон ". По самодейност на неправителствената организация архитектурно бюро от Австрия, благосъстоятелност на Riegler Riewe, изработило новаторската и съвременна идея. Тя бе показана персонално от експерта на конференцията през днешния ден. Бюрото е проектирало голям брой публични здания, измежду които университети, летище и други

Мястото, несъмнено за новия дом на МГ, сега е джунгла. Предвиждаме опазване на огромна част от зеленината, изясни експертът от Австрия. Според концепцията там ще бъдат построени 5 обособени здания, с топла подземна връзка сред тях. На покрива на 3 от тях ще бъдат инсталирани слънчеви панели. На покрива на последната ще бъде обособена открита спортна площадка. В двора ще бъдат разположени 2 стадиони. Идеята е те да се употребяват и от учениците, и от обществеността. Четири от постройките ще бъдат 4-етажни. Ще има отворени класни стаи, огромни пространства, а някой от тях ще имат и балкони. В постройките ще има вътрешни вити стълби.

Идейният план бе възложен на Община Варна. Надяваме се, той да послужи за добра основа за действителния подобен. Процедурата за изработването му ще бъде отворена до 10-ина дни, изясни кметът на Варна. За него са планувани 1 млн. лв.. Строежът на новия дом на Математическата гимназия ще коства 60 млн. лв.. Разгърната застроена повърхност ще е 30 000 квадратни метра, стана ясно на конференцията, дадена от кмета Иван Портних в постройката на Община Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР