Нова седмица на протестни вълни срещу пенсионната реформа очаква Франция.

...
Нова седмица на протестни вълни срещу пенсионната реформа очаква Франция.
Коментари Харесай

Франция се готви за нова седмица на протести и стачки

Нова седмица на протестни талази против пенсионната промяна чака Франция. Работници и чиновници от доста браншове още веднъж ще блокират страната и ще упорстват за анулация на противоречивия законопроект, който бе утвърден, без да бъде гласуван в Народното събрание. Това слага под подозрение всевъзможни бъдещи новаторски старания на президента Еманюел Макрон, който съобщи, че няма да се откаже от промяната. Неговото държавно управление оцеля при избор на съмнение, само че му предстоят все по-трудни задания.

Основен пункт в промяната е повишение на възрастта за пенсиониране от сегашните 62 на 64 години за най-голямата част от работещите. Но французите не желаят да се откажат от привилегията на ранното пенсиониране. Това има разумно пояснение.
Франция има система на обществено обезпечаване, с която хората се гордеят. Гаранциите тук карат някои други страни да й завиждат. И хората, естествено, бранят тези привилегии. Тук, когато навършат 62 години, служащите могат да се пенсионират и да получат цялостен размер на пенсията. Това не важи за всички, несъмнено. Но 62 години контрастират с някои други страни в Европа, където би трябвало да работите до 65, 67-годишна възраст, с цел да се пенсионирате. И хората не желаят да се откажат от това.
Джон Лестър, сътрудник на Асошиейтед прес в Париж 

„ Много е мъчно да им се продаде концепцията, че би трябвало да работят още няколко години, с цел да получат едно и също. Това е доста мъчно. И още по-трудно за президент, който няма задоволително поддръжка в Народното събрание “, споделя още Лестър.

Масовите митинги и националните стачки сковаха превоза и сътвориха безпорядък по летища, гари и автомагистрали. Париж е залят от тонове отпадъци, а на разнообразни места служащи блокират доставките на горива от рафинериите към бензиностанциите. Щетите от безредиците и вандалските прояви възлизат на милиони евро.

Социологически изследвания демонстрират, че множеството французи са срещу законопроекта за увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което съгласно Макрон е належащо, с цел да се поддържа платежоспособността на системата. Синдикатите приканиха своите членове да излязат на нови митинги във вторник. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР