Нова, репетиционна зала ще има за талантливите деца от школата

...
Нова, репетиционна зала ще има за талантливите деца от школата
Коментари Харесай

С дарения от Германия даровитите деца на маестро Калайджиев ще получат зала за репетиции

Нова, репетиционна зала ще има за надарените деца от школата „ Музиката вместо улицата “ в Сливен с дарения от Германия. Това заяви за „ Труд “ основателят на школата - международно известният цигулар Георги Калайджиев, някогашна първа цигулка и концерт-майстор на " Софийски солисти ".
Вече 15 години уроците по инструмент и солфеж се организират в гараж в парцел, където живее сестрата на маестрото в Сливен. „ Толкова време към този момент работим! Толкова деца успяхме да подготвим, към този момент имаме осем възпитаници в музикални учебни заведения, имаме и студенти... Но към момента сме в гаража. Надстроихме още едно помещение над него. Но все пак, извънредно ни е тясно “, сподели Калайджиев. Гаражът е мястото за подготовки и на камерния детски оркестър, основан от школата.
Новата зала ще заема 50-60 квадрата от етаж в прилежаща сграда. Той е платен със средства от многоройните фенове на сливенските гении в Германия, където българският цигулар живее и работи от доста години. В момента пространствата се преустройват. Очаква се откриването да е на 13 септември.
Проектът „ Музиката вместо улицата “ е основан за даровити деца от небогати фамилии, които нямат средства за образованието им. Той е дело на Георги Калайджиев и спътницата му Мария Хаушилд и е неповторим за страната, както и за доста други страни. Важен факт е, че от децата се изисква да са прилежни и в учебно заведение, да се оправят добре с уроците, да си пишат домашните, да не отсъстват от класните стаи без уважителна причина. Активно се поддържа връзка и с родителите.
Дясна ръка на маестрото в Сливен е цигуларката Радка Кусева. В школата работят отлични преподаватели. Симфоници преподават по цигулка, пиано, виолончело, флейта, китара и още ред принадлежности. Цялата прехрана, инструментите, пособията и пътуванията за изяви още през цялото време се обезпечават най-вече посредством благотворителни концерти, изнесени от самия маестро и негови сътрудници и с поддръжката на другари в Германия. Те познават персонално сливенските дарования от изявите им, до момента в който са им били на посетители. За отличната им подготовка неотдавна се заприказва и във Франция, където децата бяха по покана на Парижката филхармония. " Много висока оценка за равнището им бе дадена и в Страсбург, след концерта за Деня на Европа ", означи маестро Калайджиев. Вели Дормушев, Цоньо Чолаков, Сашо Георгиев и Николина Николаева свириха в Европейския юношески оркестър, дружно с определени връстници от други страни в Европейски Съюз. " Техен прозорец към света и към Европа бе шефът на Българския културен център в Париж Десислава Бинева ", изрази благодарност маестрото.
През юни камерният оркестър на школата отпътува за огромен музикален фестивал в Гера, Германия. А в средата на септември ще свири с Шуменската филхармония.
Преди дни общинският съвет отпусна 30 000 лв. за потребностите на школата. Георги Калайджиев и Мария Хаушилд благодариха с писмо. В него те обявиха, че се надяват на положително партньорство. „ Музиката вместо улицата “ се разраства и ще има потребност от поддръжката на локалната и държавната власт. Проектът обезпечава освен музикално образование, само че и отваря порти пред деца от социално-слаби фамилии за професионален път, заслужен живот и по-добро бъдеще.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР