Нова разработка обещава на практика вечна батерия устройства като смартфоните(снимка:

...
Нова разработка обещава на практика вечна батерия устройства като смартфоните(снимка:
Коментари Харесай

Литиева батерия-мечта издържа 25 000 работни цикъла


Нова разработка дава обещание на процедура безконечна батерия устройства като смарт телефоните
(снимка: CC0 Public Domain)

Представете си, че батерията на телефона може да издържи 70 години и се зарежда за няколко секунди! Руски учени сътвориха първообраз на устройство с подобен капацитет, чиито катоди са направени от полимерен материал.

Литиевите акумулатори са най-честата форма на предпазване на сила през днешния ден. Те се създават в големи количества и могат да се видят в съвсем всяко модерно електронно устройство. Съществува обаче сериозен проблем с този вид акумулатори: катодите им включват кобалт, повече от половината от който се добива в една страна – Демократична република Конго.
още по тематиката
Освен, че не е добре за природата, това не е добре и за цените: те могат да набъбнат фрапантно, в случай че не се откри материал, който може да размени кобалта.

Изследователи от Руския университет по химическа технология на името на Д.И. Менделеев и Института по проблеми на химическата физика при Руската академия на науките са създали нови акумулатори, които те назовават „ двуйонни ”. Както катионите, по този начин и анионите на електролита вземат участие в електрохимичните процеси вътре, а това усилва успеваемостта на устройствата.

В новата разработка създателите са въвели и друга иновация – катоди за акумулатори на основата на полимерното съединяване дихидрофеназин, което е предопределено да замести кобалта, излиза наяве от обява в.

Батерията с дифениламин демонстрира забележителни свойства. Авторите са тествали устройството след 25 000 работни цикъла (на зареждане и разреждане) и са открили, че потенциал е понижен единствено до една трета от първичния. Ако батерията в телефона е толкоз постоянна, тя би могла да се зарежда и разрежда всекидневно в продължение на 70 години.

Още по-интересното е, че зареждането на сходна батерия лишава единствено няколко секунди. За батерията-мечта е оповестена публикация в профилираното списание.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР