Нова разработка на MIT ще позволи лесно надграждане на електрониката

...
Коментари Харесай

Модулен чип се надстройва лесно с нови функции


Нова разработка на MIT ще разреши елементарно надграждане на електрониката в бъдеще
(снимка: MIT)

Инженери от Масачузетския софтуерен институт (MIT) са създали модулен компютърен чип, чиито съставни елементи взаимодействат между тях благодарение на импулси от светлина. Очаква се създаването да улесни в бъдеще надграждането на електрониката с нови датчици или процесори, без изцяло да се сменят чиповете.

Модулният чип може да бъде формиран от голям брой съставни елементи, в това число процесори, контролери и датчици, които могат да се персонализират, с цел да отговорят на потребностите на съответно решение, или да се заменят с появяването на нова технология. Изследователският екип на Джихун Канг назовава новото решение конфигурируем LEGO-подобен AI чип, поради на практика неограничения капацитет за мащабиране според от комбинацията от пластове.

Може би най-необичайно в създаването е по какъв начин съставените елементи взаимодействат един с различен. Докато сегашните електронни модулни системи нормално имат проблеми с организирането на бърза и опростена връзка, чипът на MIT употребява импулси от светлина за прекачване на информация сред всеки от пластовете.

Всеки пласт от чипа е оборудван с LED детайли и фотодетектор, който подхожда на eлементите на идващия пласт. Когато един от съставените елементи би трябвало да влезе в контакт с различен, LED пикселите генерират кодиран светлинен сигнал, който може да бъде интерпретиран от фотодетекторите на идващия пласт.
още по темата
За да показва по какъв начин работи технологията, екипът е основал чип с повърхност 4 mm², състоящ се от три изчислителни пласта, всеки със датчик за изображение, оптична информационна система и изкуствена верига от „ синапси ”, способни да разграничават буквите M, I или T.

По време на тестването учените демонстрират на системата изображения на случайни букви – става известно, че по-малко размазаните изображения се разпознават доста по-добре. За да показват модулност, учените са употребявали изчислителен пласт, който усъвършенства качеството на различаване на изображенията. Така те показват опцията за „ нареждане ”, замяна на съставни елементи и прибавяне на нови функционалности към съществуваща система.

Екипът преглежда разнообразни способи за потребление на технологията. Очаква се в бъдеще потребителите да могат да основават системи за своите потребности или да сменят елементарно остарялото съоръжение с ново.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР