Нова размяна на остри реплики между София и Скопие. България

...
Нова размяна на остри реплики между София и Скопие. България
Коментари Харесай

Нова размяна на остри реплики между София и Скопие

Нова замяна на остри реплики сред София и Скопие . България не се меси във вътрешните работи на Северна Македония, само че желае за нашите сънародници статут като този на други елементи от нации, записани в Конституцията. Това сподели министърът на външните работи в отговор на македонския президент.

Стево Пендаровски назова скандално настояването България да бъде част от процеса на конституционните промени. „ Такова искане не насочат даже окупаторите на страните , териториите и страните, които окупират. В XXI век е безусловно несвоевременно да се търси интервенция във вътрешнополитическите и конституционни процеси “, сподели президентът на РСМ Стево Пендаровски.

По думите му тематиката ще бъде една от аргументите да се сформира държавно управление

Вчера българският външен министър сподели в Брюксел, че е разговарял с македонския си сътрудник и е изискал двете страни да се съветват по този въпрос, а през днешния ден посочи, че България няма желание да се меси във вътрешните работи на югозападната ни съседка.

„ Да се избегнат сюжети, при които подходи и съответни решения се съгласуват зад тила на България със страни членки на Европейски Съюз, тъй че след това да бъде оказван напън върху нас ли да бъдем сложени пред приключен факт. България няма да одобри никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут, друг от всяка една от останалите конституционно приети елементи от нации “, сподели външният ни министър Николай Милков.

България няма място в този развой, тъй като конституцията е вътрешен въпрос, сподели външният министър Буяр Османи

Междувременно македонското министерство на правораздаването набира претенденти за Комисията за използване на конституционни промени, а президентът Пендаровски разгласи , че процесът би трябвало да завърши преди лятото. Този апел насочи и Хърватия, чиито сънародници също чакат да бъдат вписани в главния македонски закон.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР