Нова програма за проекти, предложени от гражданите и избрани от

...
Нова програма за проекти, предложени от гражданите и избрани от
Коментари Харесай

Столична община с 1,5 млн. граждански бюджет за проекти |

Нова стратегия за планове, препоръчани от жителите и определени от тях с гласоподаване, започва Столична община. 

Програмата СОФИЯ ИЗБИРА има за цел да насърчи директното присъединяване на жителите, неправителствени и професионални организации в предлагането на планове и разпределението на бюджета, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

1,5 млн. лв. са планувани за задачата в бюджета за идната година. 

Правилата

До 25 октомври жителите могат да изпращат хрумвания и оферти на  като показват приблизителна стойност за реализацията им. 

От 26 до 31 октомври всички получени идейни оферти ще бъдат прегледани от специалисти на общината. Критериите, на които би трябвало да дават отговор предложенията, е да могат да се осъществят в границите на идната година и да са в границите на бюджета от 1,5 млн. 

От 1 до 30 ноември гласуването за всеки план, тези, които получат най-вече гласове ще бъдат заложени за осъществяване в Инвестиционната стратегия на Столична община за 2021 г. 

Колко плана ще бъдат изпълнени зависи от резултатите от гласуването – в случай че преди всичко е план с бюджет 1,5 млн., ще бъде осъществен единствено той, в случай че общата стойност на първите 3 плана е 1,5 млн., ще бъдат осъществени и трите, изясняват от Следствен отдел към окръжна прокуратура. Като образци от последната година за хрумвания за планове са посочени Изгледна площадка и ъгъл за отдих на Копитото – препоръчан от естествен парк „ Витоша “, Детска площадка, отдадена на типовете изкуства в „ Младост “ на един от терените, които получихме от страната за създаване на парк – предложение на един млад ученик на Консерваторията и Скейт-парк в Северен парк – по концепция на Федерацията по скейтборд. 

За последните 10 години разработихме 7 стратегии на Столична община за финансиране на външни планове на обща стойност 4 млн. лева Това са стратегия „ Култура “, „ Европа “, „ Младежки действия и спорт “, „ Детско-юношески спорт “, „ Зелена София “ и „ Социални нововъведения “. При тези стратегии предложенията идват от жителите и разнообразни неправителствени и професионални организации, а класирането се прави от експертни комисии в общината.

В новата стратегия и предложенията, и класиранията ще идват от жителите, а реализацията ще бъде от общината, написа още Фандъкова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР