Нова програма на Министерството на образованието (МОН) дава възможност за

...
Нова програма на Министерството на образованието (МОН) дава възможност за
Коментари Харесай

Учениците вече ще учат чрез пътувания, МОН с нова програма

Нова стратегия на Министерството на образованието (МОН) дава опция за учене посредством прекарване, осведомят от Министерството.

Ученици ще имат опция да получават нови познания посредством визити на разнообразни забележителности, музеи, монументи, резервати, исторически комплекси, занаятчийски работилници и други Образователните пътувания ще се провеждат от учебните заведения и ще са с дълготрайност от 2 до 5 дни. Това се планува в новата Национална стратегия на Министерството на образованието и науката " България-образователни направления “, която беше показана по време на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение.

Целта на програмата е учениците да придобият познания посредством прекарване отвън учебното заведение в действителна среда. Образователните направления могат включват обекти в пет тематични посоки - история, география и стопанска система, биология, биоразнообразиe и екология, изкуства, архитектура и литература и фолклор и занаяти. Освен посещаване на обекти и забележителности програмата дава опция и за осъществяване на срещи с изявени персони по време на просветителния маршрут.

По програмата могат да аплайват държавни, общински, частни, духовни учебни заведения, както и български неделни учебни заведения в чужбина, подпомагани от МОН. За първи път се надгражда образованието по български език и литература, история и география на България, проведено в чужбина, посредством извънкласните действия, свързани със съхраняването на националната еднаквост и просвета.

" Предлагаме новата стратегия да размени " Отново дружно ", която беше въведена след пандемията от ковид ", изясни министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на Отрасловия съвет.

Проф. Пенов разясни, че плануваните бюджети на стратегиите към момента не са дефинитивни. По думите му МОН има разбор за това кои Национални стратегии се извършват дейно, като ще бъдат декларирани най-малко миналогодишните средства за тяхното реализиране.

Към българските учебни заведения в чужбина е ориентирана другата нова Национална стратегия, която беше показана по време на отрасловия съвет - " Неразказаните истории на българите ". Тя ще даде опция на учениците да обогатят знанието си за България в архивите посредством изследователска и проучвателна работа за българското културно-историческо завещание и приноса на актуалните българи за цивилизационното развиване на съответната страна, регион или обитаемо място зад граница.

Участници в дейностите могат да бъдат възпитаници от българските държавни учебни заведения в чужбина, българските неделни учебни заведения в чужбина, както и студенти от задгранични университети, учещи български език, литература и просвета.

Национален парк " Изучаване и запазване на традициите и историята на българската войска " се радваше на огромен интерес от страна на учениците през 2021 година Тази година се планува програмата да се извършва още веднъж, като е създадена взаимно с Министерството на защитата.

Национален парк " Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда " е преструктурирана, като ще съдържа един модул " Съвременна среда за качествено образование по филантропични науки, изкуства и спорт “. Част от дейностите изпълнявани по нея досега, ще бъдат включени в новата Национален парк " България – просветителни направления ".

В Национален парк " Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение " се включва нова активност - Обучение на възпитаници за безвредно потребление на интернет, а в Национален парк " Квалификация на педагогическите експерти " се включва нова тематика за продължаваща подготовка на учители, шефове и други педагогичен експерти -  Киберсигурност и безвреден интернет.

В Национален парк " Заедно за всяко дете " е препоръчан нов модул " Партньорски модел за включване в просветителната система на деца и възпитаници в риск от отпадане ". Той цели образуване на действия с възпитаници в риск, взаимно с техните родители (настойници) в поддръжката на езиковото развиване и по тематики, свързани с гражданското, здравното и екологичното обучение. Допустими бенефициенти по програмата ще бъдат общините.

В Национален парк " Подкрепа за личностно развиване на децата и учениците " е включен нов модул " Училище без експанзия за сигурна учебна среда ". Целта е да бъде основана сигурна среда и предварителна защита на насилието посредством поддръжка и одобряване на учебна просвета, учредена на взаимно почитание, равно достолепие, правдивост, и поощряване на осведомено и умело присъединяване на всички членове на общността. Бенефициенти са държавни, общински и частни учебни заведения на територията на Република България от I до XII клас.

Проектите на Национални стратегии бяха утвърдени от Отрасловия съвет. Предстои те да бъдат оповестени за публично разискване на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР