Нова поредица сигнали за бомби бяха получени вчера в училища

...
Нова поредица сигнали за бомби бяха получени вчера в училища
Коментари Харесай

Нова вълна от заплахи за бомби в училищата

Нова поредност сигнали за бомби бяха получени през вчерашния ден в учебни заведения в страната. Паралелно такива постъпват и в няколко европейски страни.
Едно от евакуираните през вчерашния ден образователни заведения е 22 СУ " Георги С. Раковски " в София, където бомбената опасност е получена в 6 ч. по телефона. В постройката не е имало възпитаници, а полицейското наличие в региона бе засилено. Учебното заведение остана затворено за 24 часа.
Подадени сигнали за бомба имаше и в Профилираната гимназия с преподаване на непознати езици " Димитър Димов " в Плевен, както и във всички учебни заведения в Сливен. Имейли със закани са получине и в 24 образователни заведения във Варна и в Математическата гимназия в Бургас.
Експертите по киберсигурност и полицията ще схванат до 1-2 дни дали зад бомбените закани в учебните заведения у нас от понеделник стои дете, съобщи киберспециалистът Спас Иванов. Ако това е по този начин, родителите му ще бъдат глобени и наказани за сериозна сума пари.
Едната догадка за сигналите е да бъде провокирана суматоха и всеобщо неходене на учебно заведение от страна на дребна група възпитаници или съответен възпитаник. Другата цел може да е е дезинформационна акция на непозната страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира обществено даден район. " Обикновено излиза дете, което не е квалифицирано за изпит ", посочи специалистът.
 Според министър на вътрешните работи Иван Демерджиев водеща версия е, че става въпрос за хибридни офанзиви, свързани с Русия. България е потърсила подпомагане от партньорските служби в Европа и Съединени американски щати, които работят по установяването на източника на тези закани.
" Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Гугъл. Само американските служби могат да открият източника, тъй като Гугъл е тяхна отговорност. Редица европейски страни са изправени сега пред същото. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни офанзиви, свързани с Русия ", съобщи още служебният вицепремиер и вътрешен министър. Според него до дни България ще разполага с нов протокол за деяние при сходна обстановка. Той ще бъде направен от междуведомствена комисия, която стартира работа през вчерашния ден.
Електронните писма са от името на Егор Синянский и непозната организация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР