Нова площадка, адаптирана за деца със специални потребности, бе открита

...
Нова площадка, адаптирана за деца със специални потребности, бе открита
Коментари Харесай

Центърът „Надежда“ в Свиленград с модерна детска площадка

Нова площадка, приспособена за деца със специфични потребности, бе открита през днешния ден в двора на Дневния център за деца с тежки множествени увреждания „ Надежда ” в Свиленград.

Съоръжението е оборудвано със специфични уреди за игра и насърчаване на сетивата - комбинирано детско оборудване, налично за деца с лимитирани двигателни функционалности. То е предопределено за групови ролеви игри, другарство, пързаляне и катерене, трениране на равновесие. Детската „ Музикална игра “ възпроизвежда точни музикални тонове посредством удрянето с палки на тръби с друга дължина. Използва за тематични игри, а с него всяко дете може да бъде дребен музикант. Могат да свирят по едно и също време две деца, като по този начин се предизвикват да споделят и да слушат мелодиите, основани от всяко от тях.

Пространството с обща повърхност 1235 кв. м бе облагородено със средства от бюджета на Дейност „ Социални услуги ” с началник Марияна Димитрова. Бяха вложени 42 300 лв., с които теренът бе измит и изравнен, посадиха се дръвчета и райграс, поставиха се плочи и ударопоглъщаща настилка. Теренът към площадката и методите са завършени с цветни бетонови плочи. В непосредствена непосредственост са ситуирани дървени пейки.

Лентата прерязаха кметът на общината арх. Анастас Карчев, Цвети Шопова – първи вицедистрикт шеф на Асоциацията на Лайънс клубовете от Дистрик 130 България, президентът на Дамски Лайънс клуб „ Свилена - Свиленград ” Христина Карчева и шеф бранш Дневен център за деца с тежки множествени увреждания „ Надежда ” Дарина Кондова.

Площадката бе построена и оборудвана с общите старания и финансова ангажираност на Община Свиленград, Дамски Лайънс клуб „ Свилена - Свиленград ” и донорите, взели присъединяване в извършения благотворителeн бал, проведен във връзка 10 години от чартирането на клуба.



За благоустрояване на околното дворно пространство при построяването на поливна система своята финансова поддръжка засвидетелства строителна компания „ ЕМТ Строй “ ЕООД - Пловдив, с шеф Пламен Жеков. Сондажните действия за обезпечаване на водоползване за терена са финансирани от представителите на локалния бизнес Елена и Георги Манолови и Росен Киришев.

Дамски Лайънс клуб „ Свилена – Свиленград ” организира огромна благотворителна самодейност за закупуване и слагане на специфичните уреди, подобаващи за характерните потребности на възпитаниците на детския център. Дарителската акция бе оповестена на интернет страницата на АЛК Дистрикт 130 България, където посредством електронно подаяние всеки можеше да поддържа финансово благотворителната самодейност.

Бе оповестена и банкова сметка за дарения в поддръжка на идеята. В рамките на 10 дни бяха проведени и извършени редица събития с присъединяване на деца от детските градини, учебните заведения, танцови, хорови и музикални школи. На всяко мероприятие бе сложена кутия за дарения, събраните средства в която послужиха още веднъж за финансиране на благотворителната самодейност. 10-дневната празнична стратегия във връзка 10 години от чартирането на клуба приключи с благотворителен бал в поддръжка на идеята за съоръжение на детската площадка. С набраните средства бяха закупени, доставени и инсталирани детските уреди.

В Дневния център „ Надежда ” сега се обгрижват 14 деца с тежки множествени увреждания. С тях се занимава екип от 10 души, включващ психолог, рехабилитатор, логопед, здравна сестра и други. Децата през днешния ден получиха и още един подарък от Дамски Лайънс клуб „ Свилена – Свиленград ” - пъстро изрисувани канчета, предоставени от Анастасия Карнаух - Теодосиева, един от основателите на интернет уеб страницата „ Читател “.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР