Нова пешеходна алея край река Марица между стария и новия

...
Нова пешеходна алея край река Марица между стария и новия
Коментари Харесай

Откриха пешеходна алея край Марица в Свиленград

Нова пешеходна алея край река Марица сред остарелия и новия мост в Свиленград бе открита в първия ден от програмата за празника на града 5 октомври. Така още една зона за отдих към този момент радва жителите и гостите на града, разясняват от общината.

Алеята е построена по план от Сдружение „ Заедно за Свиленград “ в партньорство с турската община Инедже. Гости на откриването бяха кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев и кметът на община Инедже Сахабетин Вардар.

Председателят на Сдружение „ Заедно за Свиленград “ Мария Костадинова, която е дълготраен заместник-кмет на общината алегорично съобщи новия обект на кмета на общината арх. Карчев. Тяблагодари също за помощта при осъществяването на някогашния кмет инж. Георги Манолов, на предприемача Росен Киришев и на ръководителя на общинското „ Благоустрояване и озеленяване ” Иван Атанасов, както и на екипа на плана.

Новата пешеходна алея се простира по дигата на Марица и води до туристическия обект Старият мост. Така се обезпечава по-добър достъп до най-известния в региона културно-историческия монумент.

Алеята е построена от щампован бетон, озеленена е с широколистни и иглолистни дървета и декоративни шубраци. Монтирани са перголи и пейки, като местата за сядане са завършени с декоративна растителност. Изградена е поливна система и е конфигурирано осветяване.

За откриването на обекта бе показана фотоизложба на историческа тема. 20 табла със фотоси и информации на български и британски език срещат преминаващите по алеята с забавни акценти от историята на Свиленград от древността до наши дни. Сред тях са: античният път Виа Диагоналис, пътната римска станция Бурденис, най-новите неповторими археологически находки край село Капитан Андреево, свързани с културата Караново, мистичните скални църкви, крепостите Букелон и Неутзикон, тракийската гробница в Мезек, героичният връх Шейновец, раждането на българската бойна авиация тук, 500-годишният каменен мост, младият Иван Вазов в Свиленград, Червеното учебно заведение, копринарството като удивително културно завещание и други.

По плана „ Пътеки за просвета и история без граници ” следва публично разкриване на обекти и в турската община- сътрудник Инедже, където се построяват нови уреди и пешеходни пътеки, водещи до естествения и исторически обект 300-годишен дъб.

Започна и още една активност по плана - двудневен експедиционен тур за 20 туроператори и туристически сътрудници от България и Турция, с цел да се срещнат на място с опциите за туризъм в региона на Свиленград и да промотират района, като атрактивна туристическа дестинация.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР