Нова организация на регистрите, създавани и използвани от администрация, която

...
Нова организация на регистрите, създавани и използвани от администрация, която
Коментари Харесай

Проект по ОПДУ предвижда сериозно намаляване на регистрите в администрацията



 Снимка: Владимир Владков

Нова организация на регистрите, създавани и употребявани от администрация, която планува обединяването им по тематики, тъй че поддръжката им да се реализира с минимум разноски, запазване на повече централизирани регистри в държавния облак, обезпечаване на длъжностен продан сред тях и даване на услуги на бизнеса, основани на регистрите, планува планът за промяна на модела на административно обслужване. Финансира от Оперативна програма „ Добро ръководство “ с бенефициент Администрацията на Министерския съвет, планът се базира и на направената инвентаризация на режимите за административните услуги и осведомителните масиви в администрацията, при която са открити над 17 000 разнообразни регистри, за 10% от които няма административно съображение да съществуват. А за всеки указател се събират данни, постоянно и персонални данни, отделят се хардуерни и софтуерни запаси, хора за поддръжката им “, съобщи Алеко Джилджов от дирекция „ Модернизация на администрация “ към Администрацията на Министерски съвет и координатор на действия 3 и 4 от плана.

„ Темата за регистрите е остаряла, колкото света. За ДАЕУ тематиката е измежду най значимите. И сега имам система, която се занимава с обмена на данните, основана на регистри. На процедура единствено за предишния месец през нея са осъществени над 240 000 транзакции, свързани с даването на електронни услуги, макар че към момента единствено 40 регистъра са свързани към Regix от инвентаризирани над 17 000 регистъра “, съобщи Атанас Темелков, ръководител на ДАЕУ.

Сред основните действия по плана са установяване на услугите на правилото „ Епизоди от живота “ и „ Бизнес събития “, обезпечаването на длъжностен достъп и служебно издаване на удостоверителни документи през наличните системи, както и надграждане на Интегрираната ИС на държавната администрация. Това би довело до опростяване на най-малко 700 услуги за бизнеса въз основата и на плановете за премахване на установени административни нарушавания, изясни Красимир Божанов, шеф на дирекция „ Модернизация на администрацията “ на Министерски съвет.

Защо е нужна промяна на регистрите?

Още през 2013 година бе въведен моделът за сложно административно обслужване (КАО), т.е. лицето (фирмата или гражданинът) да не дава данни, които към този момент са налични в системи на администрацията. През 2015 година бе въведен и административният процесуален кодекс, „ забраняващ “ на администрацията да желае такива данни, налични някъде другаде. Но през днешния ден сме 2018 година и е ясно, че този кодекс не се съблюдава, т.е. към момента административните органи изискват документи в несъгласие с кодекса. Този план цели да запълни точно тази ниша, давайки опция на административните органи да обезпечават информация по длъжностен път когато регистрите бъдат построени по обединен структуриран модел. Без подобен модел за ръководство и поддръжка на регистрите е-управление и КАО не могат да се развиват, изясни Алеко Джилджов.

По време на инвентаризацията фирмите реализатори са посетели над 3700 местоположения във всички централни администрации и техните териториални звена, всички регионални, общински районни администрации, както частни снабдители на публични услуги като банки, поща, част от висшите учебни заведения, ВиК фирмите, ЕРП сдружения и други. Заедно с прегледа на регистрите е изработен цялостен обзор по какъв начин е проведено обслужването, до каква степен е съгласно със Закона за е-управление (ЗЕУ), направени са оферти за удостоверителни услуги.

Всички резултати от този одит ще бъдат показани на 10 май, само че към този момент е ясно, че от над 17 000 регистри, към 13 880 са на общински администрации (над 60 за всяка община при към 300 общински администрации дружно с районните в огромните градове), към 1730 са регистрите на централната администрация, 1650 са тези на профилираните териториални звена (като РИО, басейнови дирекции и други), всяка от които поддържа регистри, а 532 са регистрите на регионалните администрации.

На централно равнище най-вече регистри има в региона на земеделието и отглеждането на животни, околната среда, бюджета, финанси, налозите и акцизи, следвани от опазването на здравето, обществената политика, енергетика, образованието и просвета, културата и историческото завещание и други В общинските администрации най-вече регистри са в региона на гражданската регистрация, собствеността, обществена политика, търговията, стопанска активност на общината.

„ От разбора на изследването излиза наяве, че няма единно схващане какво е указател, защо служи и по какъв начин би трябвало да бъде структуриран “, сподели Джилджов. Той даде за образец употребявани термини като бази данни за локални налози и такси, информативен фонд, карта, бюлетин, класификатор, лист, скица, разписание, система и други термини, даже списък (в НОИ).

Има огромен брой обособени регистри в една тематична област (примерно 14 регистъра в региона на опазването на здравето, в които се приказва за медикаменти, 19 за животни и животновъдни обекти, при водите е същото. Трябва да се работи за групиране на регистрите, само че това да не е самоцелно “, съобщи специалистът. Освен това няма стандарти и механизми за инспекция дали регистърът е структуриран по избран метод, което след това затруднява служения продан сред тях, добави той.

За част от обществените регистри не е обезпечен обществен достъп, а те са свързани с лицензионни, разрешителни и други регистри, които би трябвало да бъдат качени на уеб уеб страниците, тъй че да са налични за всички, в това число за другите административни органи, а не те да желаят показване на нов документ.

Основната цел на регистровата промяна

е да усъвършенства организацията на регистрите на държавната администрация, да обезпечи поддръжката им с минимум разноски, в това число къде ще бъдат съхранявани те (все повече ще се „ качват “ в държавния облак, а визуализацията им може да става на уеб страниците на обособените общини и други администрации). Принципите на регистровата промяна включват:

Една тематична област – един регистър;

Технологична неутралност;

Отворени данни;

Контрол над личните данни;

Само един път (служебен продан на данни). След като съществуват, данните би трябвало да бъдат налични за останалите администрации;

Дигитализация (с обществен интерфейс за добиване на данни);

Функционално разделяне. За първи път се приказва за такова. В сегашния модел всяка администрация, която дава отговор за даден указател, поддържа регистъра и вписва данните. Този модел ще се промени – една ще дава отговор за поддръжката, а другите могат да попълнят данните. Например Министерство на регионалното развитие да поддържа един народен указател в региона на капиталовите планове и строителните позволения, а другите администрации да вписват данните в него.

Безплатно даване на данните (в ЗЕУ е указано, че служебният продан е безвъзмезден, единствено в случай че е сбъднат по електронен път).

Тези условия ще бъдат заложени към регистрите.

Обединяване на регистри и създаване на единни регистри в една тематична област. Това включва физическо сливане на регистри или посредством обща ИС. „ Не бихме желали всеки указател да има лична ИС. По-добре е една централизираната ИС да ръководи даването на данни от обособените регистри “, сподели експертът.

Отпадане на някои регистри, които не би трябвало да съществуват (10% в момента), само че кои тъкмо всяка администрация би трябвало да каже дали да се спре или да се интегрира в различен. Регистър може да съществува единствено по закон, тъй че всеки регистрационен режим би трябвало да бъде въведен със закон.

Централизиране на регистрите. Мерките засягат регистри, поддържани от общинските, регионалните и профилирани териториални администрации, а не да са 28 обособени.

Уреждане със закон на регистри, планувани в подзаконови нормативни актове (около 20% от регистрите в момента)

Предоставяне на данните, налични в обществените регистри, единствено по длъжностен път. Пълна възбрана за искане на документи при съществуване на обществен указател.

Общи ограничения за регистрова промяна. Въвеждане на формулировка за указател, която да се уреди в ЗЕУ или Административнопроцесуален кодекс. Трябва да се вкарат стандарти по какъв начин да наподобява един указател.

Финансиране . Сегашният модел – всяка администрация вписва данни, търси средства да купи хардуер, програмен продукт, хора за записване на данните. Част от данните ще бъдат качени в облака, като администрациите ще споделят и част от поддръжката.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР