Нова опасност: Иде бум на морбили, кой е най-застрашен? Има

...
Нова опасност: Иде бум на морбили, кой е най-застрашен? Има
Коментари Харесай

Нова опасност: Иде бум на морбили, кой е най-застрашен?


Нова заплаха: Иде взрив на морбили, кой е най-застрашен? Има световна опасност от морбили, предизвестяват от Световната здравна организация. 40 млн. деца по света са пропуснали имунизацията си през 2021 г. В България двойно са скочили неимунизираните деца против заболяването през първата година на Ковид пандемията.

„ Имаме закъснение в имунизационното покритие, това е наклонност, която върви в целия свят. Реални са епидемиологичните опасности поради дупките в имунизационните календари. Повечето от имунизациите са с намалено покритие през 2020-2021 година Все още нямаме зараза от тези ваксинопредотвратими болести – спадът е до към 90% по другите позиции от Националния имунизационен календар. Но рискът е осезателен, тъй като подобен спад не сме имали “, сигнализира ръководителят на фондация „ Астра Форум “ доктор Момчил Баев пред телевизия България он ер.

Като една от аргументите за спада той уточни прекъсването на женските и детските съвещания по време на пандемията от Ковид-19. Друга причина е спирането на доставките на ваксини. Но като максимален проблем уточни антиваксиналните настроения.

„ Това е световно публично здравно предизвикателство. Морбили е доста заразно заболяване. Чувам настройки на родители, които считат, че детето е по-добре да прекара и да придобие по натурален път имунитет. Това основава риск от тежко боледуване, предизвиква страдалчество на децата, което може да се предотврати с имунизацията “, уточни доктор Баев.

Той прикани общопрактикуващите лекари да наблюдават за имунизациите, само че прикани за по-голяма отговорност и родителите. Друг проблем, който уточни, е изтеглянето от българския пазар на производители на ваксини.

„ България е дребен пазар, което от време на време е предизвикателство. Липсват моноваксини за Хепатит А, за полиомиелит, моноваксина за морбили “, посочи събеседникът.

Последно взрив на морбили у нас е имало през 2019 година Другото терзание на медиците е обвързвано с идването на украинските бежанци. Голяма част от децата не са ваксинирани и това крие риск от епидемиологични гърмежи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР