Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София.

...
Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София.
Коментари Харесай

Домашните ремонти в София - само през уикенда и с разрешение от съседите

Нова разпоредба за публичния ред ще контролира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет, оповестява Actualno.com.

С наредбата се не разрешават шумните строително-монтажни работи от 22:00 ч. вечерта до 8:00 ч. сутринта и от 14:00 до 16:00 ч. Подобни действия се позволяват през уикенда, само че единствено в регламентираните часове и след позволение от съответния областен кмет.

Същата възбрана се вкарва и за домашни поправки , като в почивните дни те ще може да се вършат единствено с разрешението на съседите .

Глобата за неспазване на часовете, позволени за строителни действия, е 100 – 200 лева за физическо лице и 200 – 400 лева имуществена глоба за юридическо лице. При рецидив, сумата нараства до 200 – 400 лева Тези забрани не касаят ремонтните действия, предоставени и осъществявани от Столична община като булевардите и метрото.

В новата разпоредба, която следва да бъде гласувана, е разказано и използването на заря, фойерверки и друга пиротехника. Това може да става единствено до 22:00ч. Изключение е на Нова година, когато се позволява заря до 01:00ч.

Скейтбордистите пък към този момент ще би трябвало да карат единствено по рампите, а районните кметове ще оферират местата в София, където да се разполагат улични музиканти, които обаче няма да имат право да употребяват усилватели и тонколони.

Забраната за алкохола в общинските паркове и градинки в последна сметка отпадна от плана, откакто софиянци бяха безапелационни, че това не е нито законосъобразно, нито оправдано, а и най-много е ненормално да се забрани даже пиенето на бира в парковете.

" Новата разпоредба ще реши част от проблемите на столичани, само че не всички и не незабавно. Въпреки това е стъпка напред, а нормативният документ може да бъде допълван, поправен и обновен когато и да е според от проблемите и нуждите на жителите ", разяснява общинският консултант от " Политическа група 5 " инж. Симеон Славчев , който е един от членовете на работната група, която изготви проекто наредбата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР