Нова наредба ще въведе задължително разделно събиране на стари дрехи

...
Нова наредба ще въведе задължително разделно събиране на стари дрехи
Коментари Харесай

Сандов: Трябва да се стремим към въвеждане на всички принципи на кръговата икономика

Нова разпоредба ще вкара наложително разделно събиране на остарели облекла и обувки и ще забрани изхвърлянето им в общите контейнери, както и изгарянето им за отопление. По този метод ще се разреши депонирането на употребени облекла и обувки да стане освен в профилирани контейнери на улицата, само че и на избрани места за задачата - в магазините, от които са закупени.

Наредбата е направена, само че към момента не е призната.

" Тази разпоредба беше направена по мое време в Министерството на околната среда, само че нейното правене в действителност е почнало на по-ранен стадий, в това число с европейско финансиране за подготовката, за изследването на положителни практики, само че в наше време ние опитвахме да наваксаме огромните забавяния в редица посоки, в това число в това и в действителност внесохме за публично разискване тази разпоредба. Това разискване трябваше към този момент да е изтекло и да е признато от настоящия Министерски съвет, от настоящето служебно държавно управление ". Това разяснява в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт "  , някогашен министър на околната страна и водите:

" От една страна започнахме тази разпоредба чисто практично. Трябва да се стремим към въвеждане на всички правила на кръговата икономика и да престанем с произвеждането, с бързото ползване на артикули и артикули, както и изхвърлянето им на сметищата. От втора страна тази разпоредба оказва помощ да понижим екологичния детайл, тъй като всичко това коства запас и вреда за околната среда, а оттова за човешкото здраве и за бъдещите генерации, само че също по този начин то основава и редица проблеми в сегашната система за ръководство на отпадъците, тъй като когато отиде в общите контейнери и оттова на едни сортировачни машини, роторни машини, които сортират отпадъците, влизането на този вид артикули постоянно води до повреди в системата, тъй като се получава едно затлачване, облеклата се увиват към тези ротори и на процедура блокират системата, което носи спомагателни разноски за потребителите. В последна сметка ръководството на отпадъците през всички системи, които общините ръководят и които страната ръководи, също е разход за страната ни. От трета страна има условия на европейско равнище.

Европейската инструкция за ръководство на боклуци и Директивата за екодизайн изискват от страните членки на Европейския съюз до края на 2023 година да бъдат въведени такива системи за разделно събиране на този вид боклуци, както и за останалите видове боклуци ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР