Нова наредба ще премахне маломерните жилища със северно изложение. Регионалният

...
Нова наредба ще премахне маломерните жилища със северно изложение. Регионалният
Коментари Харесай

Нова наредба премахва този вид жилища

Нова разпоредба ще отстрани маломерните жилища със северно ревю. Регионалният министър Иван Шишков съобщи, че промените в нормативната база би трябвало да са за обезпечаване на условия, посредством които градската среда да придобива по-добър тип и в по-добър проект да построяват избрани здания.

Затова за наново публично разискване е препоръчан прецизираният план за изменение на Наредба №7 за разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони. От нея, да вземем за пример, е отпаднало предлагането да стане допустимо построяването на маломерни жилища със северно ревю.

Голямото закъснение в развиването на градовете не е в тяхното обмисляне, а в построяването им. Според него, през последните 10-12 години, макар визията за развиване на общините, изостава придобиването на терени за нови улици, детски градини и зелени площи и в тяхното строителство. Това извънредно доста вреди на развиването на градската среда Необходимо е незабавното намиране на финансов механизъм за развиването на градовете.

Той подсети, че посредством законови промени е юридически опит за решение на някои от съществуващите проблеми по места. Например, избраният в Закона за устройство на територията период за отчуждаване на терени за озеленяване е повишен от 5 години на 15 години. 

Тази наредба, както и за използването на улична регулация, обаче са анулирани от Конституционния съд като противоконституционни. Затова в този момент са стартирани законодателни промени, посредством които правосъдните решения да бъдат изпълнени. Не може нещо за остане " консервирано " и да не се развива в продължение на 10-15 години, безапелационен е той, представен от news.bg.

Като образец за намиране на решение министърът уточни плана за доизграждане на Южната дъга на Столичния околовръстен път, чиято рационализация е доста забавена. Министерство на регионалното развитие и Столична община работят взаимно по него. Той обърна внимание, че препоръчаното сега техническо решение има сериозен проблем. 

То планува краят на Южната дъга да се влива в кръговото кръстовище за кв. " Люлин " и гр. Банкя. За това на идващото управление на Министерство на регионалното развитие и на общината ще бъде препоръчано да се откри ново решение.

Иван Шишков подсети, че министерството е съинвеститор на общите устройствени проекти на част от общините. И добави, е срокът за тяхното правене и до края на годината.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР