Нова наредба предвижда връщането на светофарите със секундарен брояч. Той

...
Нова наредба предвижда връщането на светофарите със секундарен брояч. Той
Коментари Харесай

Предложение предвижда: Нови правила за ляв завой и връщане на светофарите с таймер

Нова разпоредба планува връщането на светофарите със секундарен брояч. Той ще демонстрира след какъв брой време светофарът ще светне в зелено. 

Проектът на Наредба за образуване на придвижването по пътищата с пътни светофари е оповестен на уеб страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Новите промени в наредбата плануват да се вкара и обособена сигнализация на BUS лентите и светофарна секция за ляв завой при кръстовище.

В Глава Трета, раздел 2, член 22 е записано, че при контролиране на придвижването на ППС с трисекционни пътни светофари могат да се употребяват и следните спомагателни средства за сигнализиране - „ устройство за отчитане на времетраенето на светлинния сигнал “.

Според предлагането устройството би трябвало да има формата на квадрат с черен декор, върху който посредством цифрова матрица със зелени или червени числа на число, друго от нула, съответстващо на броя на секундите, оставащи до края на зеления и надлежно на аления сигнал, алармира продължителността на сигнала без спиране от началото до края му;

Припомняме, че преди няколко години предупредителното намигване на светофарите в София бе отстранено, защото се смяташе, че опонира на закона.

Сред предложенията е и  спомагателна сигнална секция с мигаща жълта светлина със стрелка наляво. Идеята е тя да може да се употребява за в допълнение повишение на вниманието на водачите, които правят ляв завой , само че преди този момент пропущат насрещно движещите се коли. 

В наредбата са разказани и критериите за слагането на светофари. Едно от условията е през последните 12 месеца на мястото да са регистрирани три или повече произшествия – странични или други сблъсквания сред пътни транспортни средства.

А за слагането на обособена секция за завой наляво условието е да се вземат поради челни сблъсквания сред движещи се напряко и завиващи наляво насрещни ППС.

Сред критериите е и слагането на светофар, когато има вход или излаз от улица към парцел, здания или квартал. Предложението е светофарът да се слага в случай че в работен ден по този излаз минават повече от 190 коли на час и улицата е с една лента за придвижване в посока, а в случай че е с две ленти – 240 коли на час.

Промени се плануват и във връзка с BUS лентите. Предлага се да имат обособен светофар. 

Според член 31 от раздел 5 „ Самостоятелен пътен светофар за контролиране на придвижването на нерелсовите транспортни средства от РЛОПП се употребява при положение, че е налице обособена пътна лента „ BUS-лента “.

Предстои публично разискване на предлагането, срокът е до 25.04.24 година

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР