Нова методика на здравното министерство за стимулиране на спешните медици,

...
Нова методика на здравното министерство за стимулиране на спешните медици,
Коментари Харесай

Бонус от 11 стотинки на минута за Covid възмути спешни медици

Нова методика на здравното министерство за стимулиране на незабавните медици, които вървят при заболели с Covid-19, вбеси работещите в центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП). Методиката планува те да получават по 6.49 на час или по към 11 стотинки на минута (1000 лв. за 154 часа на месец), като би трябвало да се регистрират по минути какъв брой тъкмо време са прекарали със заразноболни по време на дежурствата си. Работещи в Спешна помощ дефинираха това като подигравка с труда им и риска на който подлагат всеки ден себе си и фамилиите си. Наскоро бяха изменени и бонусите от 1000 лв. за работещите в лечебните заведения и персоналните лекари, само че за това беше реализирано единодушие сред здравните управляващи и съсловната лекарска организация. Докато Центровете за незабавна здравна помощ са останали неприятно сюрпризирани.

“Преди няколко дни започнаха да ми звънят сътрудници от страната и да ми споделят, че са осведомени от управленията, че към този момент няма да получават по 1000 лв., а спомагателните хонорари ще са по нова методика. Ще би трябвало да разказват по минути за всеки член на екипа – доктор, сестра, водач когато вървят при пациент с доказан Covid-19 ”, описа пред Mediapool доктор Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в незабавна помощ.

Работещи в центровете за незабавна помощ също удостоверяват, че са осведомени за новата методика. Тя би трябвало да влезе в действие от 1 юли. Досега незабавните медици са получили пари единствено до май месец и следва изплащането на парите за юни, само че измежду медиците има опасения, че още парите за юни ще са орязани по новата методика.

Кателиева и нейни сътрудници изясняват, че тази методика не отразява спецификата в работата на незабавните медици, които за разлика от работещите в Covid-отделения в лечебните заведения не изкарват цялостно дежурство до Covid-болните и по тази причина почасовото заплащане съгласно минутите контакт не е удачно . Спешните екипи вървят на разнообразни повиквания – някои за Covid, други не, в промеждутъците дезинфекцират коли за спешна помощ, постоянно не знаят дали пациентът е заразноболен или не. А съгласно новата методика спомагателните пари ще се дават единствено при контакт с потвърдено болен, само че не и за съмнителните случаи. Досега по 1000 лв. взимаха всички членове на незабавния екип, в случай че са ходили на адрес при човек с Covid-19 или подозрение за ковид.

Кателиева изясни, че доста дребна част от пациентите, при които вървят незабавните медици, са с доказан Covid-19 . “Много постоянно се оказва, че гръдната болежка е пневмония, че сърцетуптенето е висока температура. При нас е доста мъчно да се каже кой е инфектиран с ковид и кой не, тъй като вървим по къщите, където с изключение на пациентите са и техните близки. Така че в пика на пандемията сме в съвсем непрестанен контакт с Covid-19”, съобщи тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР