Нова Македония е името, което Бившата югославска Република Македония (БЮРМ)

...
Нова Македония е името, което Бившата югославска Република Македония (БЮРМ)
Коментари Харесай

Гърция се съгласила името на БЮРМ да е Нова Македония

" Нова Македония " е името, което Бившата югославска Република Македония ( БЮРМ) предложи неотдавна , като Гърция се е съгласила на това име , с цел да бъде комплициран завършек на дългогодишния спор сред двете страни за името на югозападната ни съседка, оповестяват гръцки медии.

В информациите, чийто първоизточник е извънредна информация от Брюксел, се прецизира, че двете страни и медиаторът Матю Нимиц, който е представител на Организация на обединените нации, виновен за договарянията, са се разбрали да се употребява " Нова Македония ", име, препоръчано от държавното управление в Скопие.

 Зоран Заев склонил на ново име за Р. Македония
Зоран Заев склонил на ново име за Р. Македония

Според кмета на Солун Янис Бутарис министър председателят е податлив на компромис

Името " Нова Македония " беше препоръчано през 1992 година, само че тогава беше отхвърлено от Гърция . Друго предложение по-късно беше името " Северна Македония ", което също беше отхвърлено от Атина, тъй като в него се съдържа концепцията за иредентизъм и загатва, че има също по този начин и " Южна Македония ".

В информацията се акцентира, че Гърция се е съгласила с смяната на името, като обявлението на тези планове щяло да бъде направено напролет на 2018 година

По време на 4-дневната среща на водачите на страните от Балканите, гръцкият министър председател Алексис Ципрас съобщи, че разногласието сред Атина и Скопие за името ще бъде позволен през 2018 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР