Нова криза след пандемията налегна авиационния сектор. След налагането на

...
Нова криза след пандемията налегна авиационния сектор. След налагането на
Коментари Харесай

Русия може да задържи лизингови самолети за 10 милиарда долара

Нова рецесия след пандемията налегна авиационния бранш. След налагането на западните наказания доста съветски самолетни компании стопираха интернационалните си полети от боязън, че самолетите им могат да бъдат взети, тъй като са обвързани с лизингови контракти. Някъде самолети се задържат, само че другаде се измъкват.

Експерти предвиждат огромни загуби за този бизнес, само че и доста, точещи се с години, правосъдни каузи. В тази конюнктура Москва се пробва да избави съветските самолетни компании. Но за лизингодателите някои вещаят провал, тъй като може да не получат самолетите си.

Какви ограничения взе Русия

Министерството на превоза разгласява план на държавно разпореждане, като желанието е да се резервира въздушният флот от задгранични самолети. В план се урежда нов метод " на осъществяването на договорите за лизинг на задгранични самолети и самолетни мотори, благосъстоятелност на лизингодатели на непознати страни, които правят недружелюбни дейности против Руската федерация, съветски юридически и физически лица ".

Пояснява се, че при положение на преустановяване на контракта по искане на лизингодателя, в това число в случай че има условие за предварително връщане на аероплан или мотор на въздухоплавателно средство, лизингополучателят се задължава да даде задграничното въздухоплавателно средство или самолетен мотор на Правителствената комисия по заменяне на вноса, като се посочат реда и изискванията за връщането им. Ако комисията не позволи връщането, самолетните компании ще продължат да употребяват оборудването до края на лизинговия контракт.

В сряда, 9 март, съветският министър председател Михаил Мишустин сподели по време на държавно съвещание, че управляващите ще оказват помощ на съветските самолетни компании да поддържат флота от задгранични самолети, разгласи данъчни облекчения за банкови инвеститори и притежатели на коли и приказва за отбрана на съветските компании от задгранични съдружници. притежатели. В същото време, съгласно премиера, описът с ограничения ще се актуализира непрекъснато според от развиването на събитията, напомня съветската организация.

Междувременно ръководителят на отдела за летателна валидност на самолетите на Федералната организация за въздушен превоз Валерий Кудинов съобщи, че съветските самолетни компании възнамеряват да върнат част от самолетите на лизингодатели. " Част от флота ще бъде върнат ", сподели той и добави, че самолетните компании сами ще решат кои самолети да върнат.

Планира се също по този начин локалните самолетни компании да изплащат лизинговите вноски за самолетите си в рубли. Решението не е изненада. Миналата седмица, след съответния декрет на президента Владимир Путин от 5 март, Централната банка на Русия одобри специфичен ред за погашение на външните отговорности към така наречен вражески страни - единствено в рубли, в случай че са за над 10 млн. рубли месечно.

Действителността

Глобалните лизингови компании, които чакат краен период за тези наказания, с цел да си върнат повече от 400 самолета на стойност съвсем 10 милиарда $ от съветски самолетни компании, най-вероятно ще би трябвало да се готвят за правосъдни разногласия, които могат да продължат десетилетие.

Забраните, наложени от Запада, дават на множеството лизингови компании период до 28 март да пресечен връзките си с съветските самолетни компании, което провокира игра на котка и мишка от Азия до Африка, до момента в който кредиторите неистово се пробват да си върнат самолетите, означи Ройтерс (Reuters).

Лизинговите компании приключват договорите за лизинг и желаят самолетите да бъдат върнати дружно с документите, с цел да могат да бъдат предоставени на други самолетни компании. Но към този момент това не се случва.

" Няма нищо публично, само че съветските самолетни компании не връщат самолети. Върнатите са една шепа, които към този момент са били отвън Русия и могат да бъдат върнати ", сподели самостоятелният консултант по авиация Бертран Грабовски, представен от Ройтерс.

Сред тях са два самолета, " хванати " в Истанбул и Мексико Сити, съгласно комерсиалното списание ch-aviation.

Boeing 777 на Аерофлот на косъм се измъкна от задържането по самодейност на неруска банка в Югоизточна Азия и Персийския залив през последната седмица, споделиха двама души, осведомени с въпроса. Airbus A321neo, предан на лизинг на същия транспортьор, също се отърва и не можа да бъде арестуван в Египет, заяви авиационното издание The Air Current.

Според статистиката, общо съвсем 780 са самолетите, наети от съветски самолетни компании, в това число 515 от чужбина. Дори някои наети в Русия подлежат на искове от задгранични банки.

Около 425 от машините са най-застрашени и както наподобява това ще се трансформира в най-големия всеобщ банкрут в авиацията, съгласно консултантската компания Ascend by Cirium, които не виждат " на практика никакъв прогрес " в конфискуването на самолети.

За разрастваща се промишленост с портфейли на стойност до 300 милиарда $, това въпреки всичко остава надалеч от световното влияние на пандемията, която приземи повече от 15 000 самолета. Но загубата на пазар, представляващ 5-6% от световния трафик, шокира бранш, който има повече от половината от международния авиопарк - точно лизингодателите.

Произтичащият от това поток от искове и евентуални отписвания може да провокира продължителни разногласия за носене на отговорност. " Това ще свърши в последна сметка в съдилищата. Като цяло това е доста мрачна картина ", сподели Джералд Лундквист, ръководещ шеф на консултантите от Lundquist Group.

" Между самолетните компании, лизингодателите и застрахователите най-вероятно с десетилетие ще се точат правосъдни каузи ", добави Грабовски.

Какви още избавителни ограничения взе Москва

Главните са: удължение на съществуващите документи за летателна валидност до 1 септември; допускане до ремонт на самолети и замяна на техните съставни елементи от трети компании; удължение на период на потребление на част от техническата документи на самолети, останали без техническа поддръжка от разработчика, пиte Dir.bg. Министерството на превоза предлага да признае за съответстващи до 1 септември всички данни на навигационните бази и софтуера, конфигуриран на съветските самолети, и да спре всички планови и извънпланови инспекции на превозвачи.

Какво е зачислено в съветския указател

Междувременно стана известно, че към края на февруари в държавния указател на гражданските самолети на Русия са регистрирани към 180 самолета - на самолетните компании Аерофлот, Победа, Ютаир, Россия и Ижавия. Това заяви по време на конференцията за поддръжка на самолети MRO Russia & CIS гореспоменатият шеф във Федералната авиационна работа Валерий Кудинов.

Днес в съветския указател са регистрирани 176 самолета, включително 21 самолета Utair (руска самолетна компания - б.р.) към този момент са получили документ за летателна валидност, 38 самолета " Россия ", два самолета " Ижавия ", 27 самолета " Победа " и 80 " Аерофлот ", сподели Кудинов.

Най-новите самолети Airbus A350 на Аерофлот също са трансферирани в съветския указател, добави Кудинов.

Преди това доста от тези самолети са били регистрирани в чужбина.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР