Нова концепция за развитието на Софийски арсенал - музей за

...
Нова концепция за развитието на Софийски арсенал - музей за
Коментари Харесай

Велислав Минеков и Кирил Петков с нова концепция за Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство

Нова идея за развиването на " Софийски боеприпас - музей за модерно изкуство " показаха служебните министри на културата и стопанската система Велислав Минеков и Кирил Петков. Ремонт на втория и третия етаж, привличане на вложители и повече млади създатели, както и благоприятни условия за разпределяне на стипендии са измежду концепциите им. Финансирането и периодите за реализирането на концепциите обаче към момента не са изяснени.

Няколко дни преди Народното събрание да гласоподава нов кабинет, служебните министри на културата и стопанската система поеха нови задължения. В случая да основат връзка сред предприемачеството и културата и да подкрепят младите създатели.

" Днес поемам специфичен ангажимент. Аз ще беседвам с бъдещия шеф на фонд " Култура " и с Управителния съвет и ще упорствам една избрана сума да се насочи като стипендии към сходни създатели ", сподели министърът на просвета Велислав Минеков.

" Тук се надяваме бизнесмени в културата да имат също място под този покрив. Това значи хора на изкуството да мислят освен за самото изкуство, само че за неговата реализация и за неговата икономическа стойност по метод, по който това да им даде самостоятелност в бъдеще ", сподели министърът на стопанската система Кирил Петков.

Възможност за осъществяване на конференции, кино фестивали и концерти са част от показаната идея. Създаването на ателиета, арт център и уебсайт за продажба на изложените творби също са измежду концепциите. Вече има фондация, подготвена да застане зад тези хрумвания.

" Тази концепция, която изслушахме, в доста огромна степен съответствува с наша фантазия - да създадем център, в който да поддържаме дамите създатели ", сподели Гергана Куцева от Българския фонд за дамите.

Няколко въпроса към реализирането на концепцията към момента нямат явен отговор.

Единият: от кое място ще дойдат средствата за ремонта, които по предварителни калкулации възлизат 2-3 млн. лева? Другият: Как галерията ще продава творбите на художниците, които ще излагат тук, защото тя няма право на сходна активност.

" Това, което видях, е ново преименуване в преобразяване на музей в арт център, без да бъде изяснено. Арт центърът действа по различен метод, друг от музея ", сподели завеждащият филиал „ Софийски Арсенал Музей за модерно изкуство " Надежда Джакова.

Двамата министри дадоха обещание повече информация в най-кратки периоди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР