Нова комуникационна мрежа базирана на светлина, разработена в рамките на

...
Нова комуникационна мрежа базирана на светлина, разработена в рамките на
Коментари Харесай

Нова комуникационна мрежа, базирана на светлина работи на сушата, в морето и във въздуха

Нова информационна мрежа основана на светлина, създадена в границите на научноизследователско съдействие сред Университета по пощи и телекомуникации в Нанкин и компанията за монолитни оптоелектронни технологии „ Суджоу Лайтинг Чип “ в Китай прави действителност безпроблемната връзка на сушата, в морето и във въздуха.

Докато градските пейзажи могат да се радват на преимуществата на безжичния 5G интернет, доста хора по света към момента се нуждаят от широколентов достъп. Дори Илън Мъск да желае да трансформира галактическите свръхбързи интернет връзки в норма, услугите не могат да бъдат доставени за подводни действия, където научните проучвания и изследванията ги изискват.

Дълго време човечеството е разчитало на информационна технология, основана на радиовълни, и едвам неотдавна е минало към оптична връзка. Макар че оптичните връзки са бързи, някои ограничавания им пречат да улеснят безпроблемните взаимовръзки. Изследователският екип в Китай изследва минусите на връзките, основани на светлината. Той предложи новаторски метод, който прави вероятни непрекъснатите връзки.

Многоспектърна информационна мрежа

Базираните на светлина информационни мрежи са употребявани в характерни сюжети. Поради това те не могат да се употребяват в разнообразни среди, като вода и въздух. За да се сътвори безпроблемна мрежа, първо трябваше да се преодолее това затруднение. Затова откривателите се насочиха към четири спектъра на светлината, с цел да разработят оперативно съвместима информационна мрежа.

Екипът употребява синя светлина за подводни приложения, защото морската вода има понижен прозорец на усвояване на синьо-зелена светлина спрямо други дължини на вълната. Това разрешава на сигналите да пътуват по-далеч под водата и да споделят с подводни устройства или шамандури.

Над водата се употребяват бели светодиоди за предаване на информация сред шамандури и кораби или транспортни средства, намиращи се над водата.

Във въздуха за връзка се употребява дълбока ултравиолетова светлина, защото светлинният набор е предпазен от разстройствата на слънчевата светлина. В галактическото пространство се употребява набор, непосредствен до инфрачервения. За да създадат системата потребна в сегашния сюжет, откривателите са основали и мрежа, която разрешава на разнообразни устройства да имат достъп до интернет посредством скица TCP/IP. Така че устройствата да могат да действат като терминали за интернет на нещата (IoT).

Изображението демонстрира по какъв начин работи връзката, основана на светлина на сушата, в морето и във въздуха

Колко добре работи връзката, основана на светлина?

За да бъде допустима тази връзка, светодиодите и схемите за модулация дефинират пропускателната дарба на мрежата. Докато лавинният фотодиод лимитира обсега на предаване, а оптичният лентов филтър изолира мечтаните светлинни сигнали от тези в другите спектри.

Изследователите сполучливо демонстрираха, че мрежата може да реализира цялостна дуплексна видео връзка в действително време и предаване на данни, изображения и аудио файлове посредством кабелен и безжичен достъп. Пълният дуплекс на видеото разрешава наличието да се предава и приема по едно и също време, което е условие за приложения като видеоконференции.

Изследователите подават към мрежата видеоклипове в действително време с резолюция 2560 × 1440 и 1920 × 1080 пиксела при 22 фрагмента в секунда. Те били одобрявани ясно и без никакво закъснение. Максималният коефициент на загуба на пакети е 5,80 %, а закъснението на предаването е 74 милисекунди, както се удостоверява от инструмент за разбор на мрежови пакети.

Понастоящем екипът работи по рационализиране на мрежата посредством потребление на мултиплексиране с делене на дължината на вълната. Това ще усъвършенства и цялостната успеваемост и продуктивност на мрежата, се споделя в известие за пресата.

Резултатите от проучването са оповестени в списание Optical Express.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР