Нова книга от Андрея Илиев („Разбойниците”, „Последните войводи”) излезе по

...
Нова книга от Андрея Илиев („Разбойниците”, „Последните войводи”) излезе по
Коментари Харесай

„Три истории от Третото българско царство” – истината за криминалния свят в България в началото на XX век

Нова книга от Андрея Илиев („ Разбойниците”, „ Последните войводи”) излезе по книжарниците – „ Три истории от Третото българско царство”, с цел да изследва детайлно тематиката за престъпния свят в България преди Втората международна война. С богат набор от документи, свидетелства от съвременници и изявления от пресата, съпроводени със снимков материал, книгата е впечатляващ списък за историята на Третото българско царство.

След впечатяващото проучване „ Последните войводи”, в което Илиев преглежда всичко, което знаем за животите на двама войводи на разбойнически чети от 1924-1925 година, оказали огромно въздействие на обществото в своите райони, той продължава въпроса с книгата „ Разбойниците”. В нея тематиката се задълбочава и се разпростира до активността на две работен чети от края на XIX и началото на XX век. Сега Андрея Илиев насочва изследователската призма към друга тематика, също толкоз скрита под напластени с времето легенди – престъпният свят в България от времето преди Втората международна война.



Кой е най-отвличаният чужденец в България и по какъв начин се стига до това? Каква роля в тази ситуация има Стамболов? Каква е ориста на първата полицейска тайфа в България и кой е съдбовният грабеж, който прекатурва всичко? Какво знаем за Дочо Узунов – разбойникът с вълча природа? От двата му ареста, през четирите му чети, чак до един съдбоносен ден през 1932 година, когато следите му се губят и от него не остава ни новина, ни кост. На тези и на редица други въпроси търси отговор Андрея Илиев, а историческите действителности са разказани в леко, увлекателно изложение, което на моменти се чете като разказ.

„ Три истории от Третото българско царство” е скъпо проучване на един интервал, за който има богат списък от сведения, само че малко исторически писания, което увлича и забавлява в идентична степен. Андрея Илиев преплита комплицирани интернационалните игри, административни възли, влакови кражби и колоритни персони от началото на века, с цел да построи несравним портрет на българското общество преди Втората международна война.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР