Нова жалба блокира за втори път обществената поръчка за избор

...
Нова жалба блокира за втори път обществената поръчка за избор
Коментари Харесай

Жалба блокира отново поръчката за електронни билети в София

Нова тъжба блокира за повторно публичната поръчка за избор на компания, която да направи електронната система за таксуване в градския превоз на София. За внедряването и поддръжката ѝ са планувани 88 млн. лв.. Поредната тъжба е подадена преди ден от компания, основана при започване на 2016 година с капитал от 10 лв..

От Центъра за градска подвижност (ЦГМ), който разгласи поръчката за електронното таксуване, обясниха, че процедурата се стопира до дефинитивно изговаряне по жалбата. Тя е импортирана на 15 ноември пред Комисията за защита на конкуренцията от сдружението " Диджикорп Технолоджис ". Фирмата е атакувала едно от разясненията по поръчката, дадени от ЦГМ. Това е станало броени дни преди приключването на периода за подаване на предложения за присъединяване в състезанието, който беше 20 ноември.

Според информацията в комерсиалния указател компанията, която нападна поръчката, е благосъстоятелност на 45-годишния Иван Георгиев Стоименов. Фирмата е с 10 лв. капитал, учредена е през януари 2016 година и в комерсиалния указател не е оповестен неин финансов доклад. Така не е ясно дали дава отговор на едно от условията за присъединяване в поръчката - най-малко 30 млн. лв. годишен оборот.

В предмета на активност е посочено, че се занимава с създаването и внедряването на програмен продукт, уеб хостинг, програмни артикули и че прави и поддържа уеб страници. Самата компания обаче няма интернет страница, а информация за нея се появява единствено във фирмени бази данни.

София ще прави нови трамвайни трасета

Столична община не възнамерява закриване на трамвайни линии, а ще уголемява мрежата. От локалната администрация опровергаха изказванията на общинския консултант от коалиция " Сердика " Войслав Тодоров.

Според него се възнамерява закриването на една и смяна на маршрута на още 4 трамвайни линии. Тодоров се позоваваше на схеми, приложени към изменение на общия организационен проект на столицата, признат от държавното управление през август тази година.

От общината обясниха, че тези промени са направени единствено, с цел да се отрази в проекта трасето на третия лъч на метрото, което се прави сега. Приложената към него скица е работен вид от 2007 година, в който фактически има смяна на трамвайните линии. Тази скица обаче не е призната и не е настояща, тъй като сега тече нова процедура за смяна на общия организационен проект.

В същото време общината счита да прави трамвайни трасета по булевардите " Т. Каблешков " и " Копенхаген ".

Освен че нападна документ по поръчката, компанията желае и налагане на краткотрайна мярка - прекъсване на процедурата. Тя към този момент е блокирана до извънредно решение по случая. По него първо би трябвало да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията, а в случай че нейното решение бъде обжалвано от някоя от страните, ще се чака и решение на Върховния административен съд. Първо би трябвало да се реши за настояването за налагане на краткотрайна мярка за заледяване на поръчката. Институциите евентуално ще се произнесат по жалбата всъщност по-късно.

Този сюжет към този момент един път беше проигран. През август процедурата беше спряна за първи път поради тъжби на фирмите " Глобал програмен продукт солюшънс ", " Юником сървисиз ", " Бърнърс енд Зимар ", " Аосиа България ". Тогава също имаше искане за прекъсване на процедурата, само че в края на октомври Върховният административен съд ги отхвърли дефинитивно и на 30 октомври поръчката потегли още веднъж, само че с над два месеца закъснение.

Предвид огромната сума и дълготрайния контракт за създаване и поддръжка - 10 години, се чака и идващите стадии на поръчката да бъдат обжалвани. Това в допълнение ще забави въвеждането на новия метод на заплащане, за който се приказва от години.

Системата за електронно таксуване би трябвало да бъде въведена във всички 1300 транспортни средства на градския превоз. Предвижда се с изключение на с карти, таксуването да става и с безконтактни дебитни или кредитни карти, като системата автоматизирано пресмята коя ще е най-изгодната цена за пасажера съгласно това какъв брой постоянно пътува. Ако употребява градски превоз рядко, ще бъде таксуван по цената на един постоянен билет. Ако пък се вози по-често, ще му се начислява цена като за едномесечна карта да вземем за пример.

Освен системата за таксуване, спечелилият в поръчката ще би трябвало да направи и видеонаблюдение в градския превоз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР