Нова измамна схема набира скорост във Facebook. Ало измамници, действащи

...
Нова измамна схема набира скорост във Facebook. Ало измамници, действащи
Коментари Харесай

Ало измамници си търсят мулета във Facebook

Нова лъжлива скица набира скорост във Фейсбук. Ало измамници, настоящи от Румъния, вербуват безработни българи в незаконната си скица. Голяма част от хората без прехранване в България търсят работа точно в обществените мрежи, а там заплахата дебне.
"Няма по какъв начин да бъде опазен интернет от сходни дейности. Безработицата е голяма и когато има примамлива публикация, която звучи като "търсим пощальон да придвижва суми от едно до друго място ", заплащането е положително, индивидът се обажда и стартира да работи. Това е пробив в системата, тъй като в сходни измами, този който се хваща, е мулето ", изясни криминалистът Иван Савов в "България заран ".
Той изясни, че доста постоянно хората, които стават мулета в незаконната скица, даже не схващат за това, че са такива.
По думите на специалиста по цифрова сигурност Георги Малчев, цифровият маркетинг е всичко, което ни се случва в действителния живот, само че може да бъде елементарно засилено и анонимизирано.
"Проблемът е, че ние се борим с един профил, който съставлява информация, изнесена в обществена мрежа. Няма по какъв начин да знаем тъкмо кой стои зад него. В най-хубавия случай можем да намерим IP адреса, от който се логва, само че е мъчно да стигнем до индивида ", означи криминалистът пред Bulgaria ON AIR.
Според Георги Малчев би трябвало да се промени редът на деяние при подаване на сигнал за ало машинация, защото сега при позвъняване на 112 препращат пострадалия към близкото РПУ, а това забавя процеса на търсене и постоянно го оставя без резултат.
"Според мен единственото, което може и следва да се прави, да не престават акциите за ограмотяване на хората, с цел да не се поддават ", изясни Иван Савов.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР