Нова гора върху старо сметище ще засаждат тази неделя в

...
Нова гора върху старо сметище ще засаждат тази неделя в
Коментари Харесай

Засаждат нова гора върху старо сметище

Нова гора върху остаряло бунище ще засаждат тази неделя в Русе. Очаква се десетки доброволци да се включат в огромната акция.

Първата залесителна акция, в която ще бъдат засадени 150 дървета от бъдещата гора, ще се организира на 21 ноември от 10 ч. Сборният пункт е при бариерата, а указателни табели ще насочват към мястото на засаждането искащите да се включат в самодейността. Посадъчен материал и лопати ще бъдат обезпечени от уредниците, само че всеки доброволец може да донесе и свои, прецизират идеолозите на проявата.

Инициативата е на съдружие " СъГраждани " и Община Русе. По време на акцията поетапно ще бъде залесена територията на култивираното бунище, намиращо се южно от пътя за село Николово.

" Проектът е дълготраен и включва засаждане, поливане и грижа за другите растителни типове - липа, окосмен дъб, мекиш и смрадлика. Крайната цел е превръщането на сметището в красиво зелено място за отдих и спорт ", прецизират уредниците на акцията " Новата гора на Русе ". За цялостното осъществяване на концепцията ще се разчита извънредно и единствено на доброволци.

Остават броени дни до първата залесителна акция от плана. Вълнението се повишава, а подготовката кипи трескаво. За тези, които към момента не са сигурни дали ще съумеят да се включат в акцията в неделя, уредниците показват три аргументи, разкриващи за какво засаждането на дървета е извънредно потребно:

1. Освен че дърветата се грижат за производството на кислорода, който дишаме, те усъвършенстват качеството на въздуха, като го пречистват от нездравословни прахови частици и замърсители като озон, въглероден окис и серен диоксид.

2. Дърветата понижават оттичането на дъждовната вода, което води до по-малко ерозия и замърсяване във водните потоци и може да предотврати появяването на наводнения.

3. Дърветата са натурален хабитат за доста скотски типове, които разчитат на тях за оцеляването си. Те служат за храна, отбрана и заслон за редица птици и бозайници.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР