Нова голяма финансова корекция по европейски проект е наложена на

...
Нова голяма финансова корекция по европейски проект е наложена на
Коментари Харесай

Нова голяма финансова корекция за Пловдив! Връща 600 хил. лева на Европа за спортна зала

Нова огромна финансова промяна по европейски план е наложена на Община Пловдив. Управляващият орган към Министерство на регионалното развитие е глобил с 25% градските управляващи за строителството на многофункционална зала с басейн към СУ „ Любен Каравелов ”, чиято стойност е близо 2,4 млн. лв..  Корекцията е в размер на 596 643 лв., като тя е била обжалвана в Административен съд -  Пловдив. Магистратите обаче са отхвърлили жалбата на Община Пловдив и са удостоверили решението на Управляващия орган за глобата.  Решението не е дефинитивно и подлежи  на обжалване във Върховния административен съд.
Прочетете още
Решението на магистратите е било в същия ден, когато кметът Здравко Димитров и вицето му по строителството Пламен Райчев, оповестиха, че на Пловдив е наложена промяна в размер на 25% - 17 млн. лв. по плана за Пречиствателна  станция.  Санкцията е още веднъж е поради избора на реализатор, като поръчката е била в предишния мандат, а договорът подписан в този.

Новата промяна е за поръчка, която е оповестена през 2020 година, като възложител е Пламен Райчев.  Комисията, назначена от зам.-кмета, е класирала преди всичко смолянската компания „ Артстрой ”, като средствата са били осигурени  по " Региони в напредък “.  Новата зала, която бе построена с топла връзка към школото, бе открита през март 2022 година.

Решението за корекцията е от август 2022-а година, като се посочени  редица нарушавания от страна на градските управляващи при избора на компания за строителството.   Сред тях са ограничаващ аршин за подбор; неразбираема и незаконосъобразна методика за оценка на офертите;  незаконосъобразен избор на реализатор, защото не е показал документи в цялостния си размер за дължим опит;  незаконосъобразно изменение на периода за осъществяване и на изискванията за заплащане по контракта за социална поръчка.

Съдът не е приел  сходния опит на компанията строителството на хотел в село Старосел, а също така магистратите считат, че тя не е потвърдила добит опит при осъществяване на бояджийски работи и такива по част „ ОВиК “ – вентилационни и климатизационни съоръжения.

За всяко от нарушаванията е избрана обособена финансова промяна в размер сред 5% и 25% За установяване на общата промяна на всички нарушавания от Министерство на регионалното развитие са показали, че при съблюдаване на правилото за некумулиране на финансови корекции според наредбите, засягащи едни и същи разноски, какъвто е сегашния случай, процентът на финансови корекции не се натрупва. Така общата промяна за всички нарушавания е избрана на 25% от допустимите разноски по подписания контракт. Освен това Община Пловдив ще би трябвало да заплати и 33 хиляди лв. разходи по делото и адвокатско заплащане на Министерство на регионалното развитие.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР