Нова година, ново Аз! Колко пъти сте си казвали това

...
Нова година, ново Аз! Колко пъти сте си казвали това
Коментари Харесай

Голямото ядене приключи - изчистете тялото си от боклука

Нова година, ново Аз! Колко пъти сте си казвали това в навечерието на 1 януари? Най-вероятно не можете да ги преброите на пръстите на двете си ръце, като главните обещания за новите 12 месеца включват по-добра грижа за себе си, по-стегнато тяло, по-правилно хранене, повече придвижване и още доста други. Всеки от нас си е разрешил повече по празниците, що се отнася до трапезата, и по тази причина в първите дни от новата година търси бърз и елементарен метод за завръщане към старите привички, написа " тялото ".

На сцената излиза детоксът. Тази съвременна дума, която завладя живота ни през последните 10 години и участва във всяка една диета в обществените мрежи. Свързва се основно с приема на зелени зеленчуци, смутита, салати и от време на време даже недояждане. Промотира отслабването, изчистването на организма от нездравословните отрови и възстановяване на цялостното здраве. Но дали го вършим вярно?

Най-вероятно ви се коства смешно, че някой желае да ви изясни тъкмо по какъв начин да вършиме детокс, като в интернет наподобява толкоз елементарно – просто слагате няколко зелени зеленчуци в блендера и си вършиме смути. Или пък нарязвате краставица и спанак, накъсвате малко магданоз и рукола и сте подготвени за вечерната си салата. Но в действителност това не е всичко. Детоксът е обвързван освен с смяна в яденето, само че и с смяна в цялостния метод на живот.

Има доста дезинформация по отношение на процеса, която може да ви навреди и да ви попречи да постигнете мечтаните резултати. Именно по тази причина ние взехме решение да ви помогнем, като ви разбираем образно тъкмо какво съставлява детоксът, по какъв начин да го вършиме и какво включва.

Какво е детоксът?

Употребяваме думите „ отрови “ и „ детокс “, когато става въпрос за храна, уелнес процедури и артикули за хубост, само че какво в действителност значат те?

Токсините са токсични молекули, които могат да навлязат в организма посредством външни източници. Външните отрови са всички химикали, основани от индивида – замърсяване на въздуха, химикали във вода или артикули за хубост, медикаменти, строителни материали в домовете ни и най-много от модифицирани храни или неорганични артикули.

За благополучие, множеството от тези отрови могат да бъдат преобразувани и изхвърлени, с помощта на системата за детоксикация на тялото. Съществува и нещо, известно като вътрешни отрови, като остатък от холестерол, бактерии, вируси и други, с които тялото се бори и ги отстранява вътрешно. Оказва се, че нямаме потребност от артикули, прочиствания и диети, които да ни оказват помощ да се детоксикираме. Тялото единствено по себе си е мощна машина за детоксикация.

 

Как тялото се детоксикира?
Краткият отговор е по доста способи. Много съществени системи в тялото са част от процеса на детоксикация, като то се прочиства по няколко метода. Черният дроб и бъбреците играят най-важна роля, само че храносмилателният тракт и кожата също не са за подценяване. Черният дроб отстранява токсините и ги разгражда, тъй че бъбреците могат да ги отделят. Те от своя страна филтрират отпадъците, храносмилателният тракт отделя нездравословните субстанции, а кожата се детоксикира посредством изпотяване.

Вашият черен дроб прави тежката работа, когато става дума за детоксикация на тялото от субстанции, които се считат за боклуци или нездравословни. То прави това като метаболизира тези нездравословни субстанции в по-малко нездравословни метаболити, които по-късно се отстраняват посредством храносмилателния тракт, бъбреците и кожата.

Ако всичко това ви се коства много мъчно и анатомията не е вашата просвета, ще ви кажем, че здравото тяло има способността да разпознава, обработва и отстрани субстанции, които са ненужни или нездравословни за него.

Въпреки че черният дроб, храносмилателният тракт, бъбреците и кожата са известни като звездите в детоксикацията, тялото се отървава от токсините и по доста други способи. Експертите дават за образец дишането като форма на детоксикация. Ние издишваме въглероден диоксид, който е отровен отпадъчен артикул. Дори и с нещо толкоз нормално и просто като дишането, тялото умее да вдишва нещо потребно и да издишва непотребното.

 

Кога токсините се трансформират в доста нездравословни?
Знаем какво си мислите – в случай че тялото се отървава от всички неприятни неща единствено, за какво би трябвало да внимаваме какво одобряваме и какво вдишваме? Означава ли това, че можем да пием алкохол и да ядем нездравословна храна безкрай, чакайки организма ни самичък да се оправи? Отговорът явно е Не.

Да, тялото има невероятна система за детоксикация, само че тя може да работи на избрани обороти и за избран интервал. Мислете за тялото си като за река – в случай че клон или камък падне в нея, това не е огромна работа. Течението ще ги избута или ще ги отнесе. Но в случай че има голям брой клони или камъни, водата към този момент не може да пробие и се получава яз.

Токсините са като клони и камъни – тялото ви е основано да се детоксикира, само че в случай че има прекалено доста отрови, не може да работи задоволително бързо, с цел да се отърве от всички тях. Плюс това, черният дроб, храносмилателната система и бъбреците се нуждаят от малко грижа, с цел да правят работата си. Тялото ви ще работи най-добре, когато се отнасяте към него добре и това важи за системата на детоксикация.

 

Как да детоксикираме тялото по здравословен метод?

1. Спете повече
Оставете телефона, компютъра и таблета встрани и просто заспете в естествен час. Сънят дава късмет на тялото да се пренастрои, да се регенерира единствено. По този метод то отстрани всички токсични боклуци, които са се натрупали денем. Когато не изразходвате сила за храносмилане, придвижване или професионални задания, силата в тялото ви може да се пренасочи към детоксикацията. Уверете се, че спите по 7-9 часа дневно, с цел да поддържате тялото си в оптимална форма.

2. Внимавайте какво ядете
Няма по какъв начин да избягате от тази точка. Да, има значение какво ядете. Не единствено модифицираните храни способстват за токсините, вкарани в тялото ви, а храните, които са потребни за вас, също са потребни за поддържане на органите в системата на детоксикация. Например храносмилателният тракт отстрани токсините посредством изхождане, само че се нуждае от фибри, с цел да прави това. Ограничете приема на непотребна захар или модифицирани храни, като ядете повече плодове и зеленчуци, храни с високо наличие на фибри.

Растенията са цялостни с хранителни субстанции, които се употребяват от черния дроб за производството на ензими, които му оказват помощ за детоксикация. Колкото повече типове растения ядете и в разнообразни цветове, толкоз повече шансове ще имате да получите тези хранителни субстанции, както и да нахраните положителните бактерии, които правят 30-40% от нужната работа за детоксикация.

3. Пийте повече вода
Вече знаете, че пиенето на вода е тайната на страхотната кожа, само че също по този начин е основен състезател в детоксикацията. Пийте повече вода и останете хидратирани, защото водата оказва помощ на бъбреците да изхвърлят токсините по-лесно. Един от главните способи, по които се отърваваме от тези отрови, е посредством – познахте – урината. Така че хидратацията освен подкрепя изхвърлянето на отрови от бъбреците, само че също по този начин ви кара да уринирате по-често, което значи, че елиминирате повече отрови.

Забравете детоксикиращите чайове, прахове или сокове – всичко, от което се нуждаете, е положителната остаряла елементарна вода, която да помогне на тялото да се отърве от това, от което не се нуждае.

4. Тренирайте
Упражненията могат да ви оказват помощ да станете по-силни, да подобрите здравето на сърцето и даже да повишите настроението, тъй че не е изненадващо, че то също е положително за изхвърляне на токсините. Тренировките предизвикват лимфната циркулация и потта, като и двете са от решаващо значение за процеса на детоксикация на тялото. Лимфната система е друга значима част от детоксикацията на тялото и един от методите за пренасяне на „ отпадъците “ в лимфните възли е посредством придвижване и работа на мускулите. Плюс това, потта освен изразходва електролити и вода, само че и освобождава организма от отрови.

5. Намалете излагането си на отрови
Освен че просто помагате на тялото си да бъде крепко като цяло, с цел да може да работи оптимално, можете също да извършите някои промени, с цел да избегнете излагането на отрови, с цел да намалите количеството детоксикация, която тялото би трябвало да прави постоянно. Много отрови са неизбежни (особено в нашия съвременен свят), само че имайте поради къде можете да извършите елементарни размени или промени, които освен са по-добри, тъй като понижават излагането на тялото ви на отрови, само че са и по-добри за планетата.

Най-лесният метод да подпомогнете системата за детоксикация на тялото е да намалите експозицията. Филтрирайте водата си, филтрирайте въздуха вкъщи и прекарвайте време измежду природата, дишайки чист въздух. Използвайте зелени материали, когато строите дома си и използвайте нетоксична/чиста козметика, тоалетни такъми и артикули за пране.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР