Нова година наближава, а с нея започват и различните суеверия,

...
Нова година наближава, а с нея започват и различните суеверия,
Коментари Харесай

Ето с какви суеверия, вярвания и традиции посрещат Нова година по света и у нас

Нова година наближава, а с нея стартират и другите суеверия, вярвания и обичаи. Целта на разнообразни ритуали, несъмнено, е да донесат благоденствие, благополучие, пари, обич или шанс.

Датчаните, да вземем за пример, чупят чинии, японците се кикотят, бразилците носят бяло, испанците ядат грозде, а сърбите - свинско. Всичко това в името на благоденствието през Новата година. Обичаите са разнообразни, само че в целия свят хората са уверени, че някои от тях носят шанс през идната година.



В България посрещаме Нова година с мощни фойерверки и шампанско, което отваряме в среднощ, подвигаме наздравица и се забавляваме.

Сурвакането е античен национален бит, който носи здраве и благосъстояние. Обикновено първо сурвакат ергените. След като пропеят първите петли, те се събират на групи и потеглят да обикалят къщите. След ергените да сурвакат потеглят дребните деца с торбички през рамо и сурвачки в ръце, с които удрят съседи, близки, родственици по гърбовете, изричайки открити от традицията благопожелания.

Испанците хапват грозде на Нова година - съгласно традиция тъкмо в среднощ с идването на новата година те би трябвало да изядат дванадесет гроздови зърна. Гроздовите зърна би трябвало да бъдат изядени не просто точно на Нова година, само че и в границите на дванадесет секунди.

Освен това испанците не могат да хитруват, поглъщайки дванадесетте гроздови зърна едновременно, а би трябвало всяко едно да бъде изядено поотделно. Черковните камбани звънят дванадесет пъти в границите на дванадесет секунди, а всички испански малките екрани предават онлайн камбанния звън.

В Италия е наложително носенето на алено долни дрехи в новогодишната нощ, което е знак на пристрастеност и любовни трепети.

В Съединени американски щати , изключително в южните елементи, обичайно ястие за празника е лещата, чийто зрънца наподобяват ненапълно на монети и се има вяра, че носят шанс и наслади във финансов проект. Основно предписание в първия ден от новата година е, че нищо не би трябвало да напуща къщата, даже и боклукът.

Холандците сервират на трапезата топли понички със стафиди.

Ако сте във Франция за Нова година, не трябва никога да очаквате буйни празненства и пъстри фойерверки. В множеството региони на страната новогодишната нощ минава относително добродушно. Много от французите просто се срещат с другари или родственици на вечеря, натъртва се на висшата кулинария и шампанското.

Шотландците вървят на посетители даже на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи. Шотландците гадаят и каква ще е годината съгласно това кой пръв влезе в дома им.

В Дания хората чупят чинии пред входните порти на къщите си, а съгласно поверието тези с максимален брой счупени съдове – ще се радват на най-вече правилни другари през Новата година.

Германците имат вяра, че врявата гони злите духове, тъй че в новогодишната нощ вървят по улицата с тъпани и други шумни принадлежности.

Словенците се стараят да нямат нищо железно в себе си, когато настъпи новата година, тъй като това съгласно тях носи злощастие.

В Бразилия посрещат Новата година по другоземен метод - на плажа. Палят свещи в пясъка, хвърлят цветя в океана, носят бели облекла за мир и успокоение и прескачат седем талази. Тези ритуали се вършат, с цел да има благоденствие през идната година.

В Перу честват с боксови мачове, а в Мексико обикалят с празен куфар, в случай че желаят да пътуват доста през идната година. В Австралия, както всяка година, ще има зрелищни фойерверки, които единствено в Сидни притеглят повече от милион фенове.



На Балканите обичаите по някакъв метод са свързани с храните.

Смята се, че Новата година би трябвало да се посрещне с цялостен ледник, да има пари във всеки портфейл в къщата, с цел да има пари и през цялата година. Да се платят всички сметки преди празника, тъй че в новата година да се влезе нехайно.

В Сърбия и Македония имат вяра, че свинското месо ще донесе прогрес през Новата година.

Не давайте пари назаем на 31 и 1 януари, тъй като това вещае материални проблеми, считат някои.

Друго традиция за благоденствие пък е на 1 януари да не се изнася нищо от вкъщи, в това число и боклука.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР