Нова фронтова линия на граничната политика на САЩ? Ферма за пекани в Тексас

...
От Адрес Латиф и Дайна Бет СоломонИГЪЛ ПАС, Тексас (Ройтерс)
Коментари Харесай

От Адрес Латиф и Дайна Бет Соломон

ИГЪЛ ПАС, Тексас (Ройтерс) – Листните дървета в овощната градина на Магали и Хюго Урбина от 350 акра до река Рио Гранде в Игъл Пас, Тексас, би трябвало да гъмжи от пекани по това време на годината.

Вместо това повечето са безплодни.

Урбините обвиняват облаците прах, вдигнати от служители на Тексас в камиони и АТВ, след като правителството на щата през последните месеци постави огради и пътища по бреговете на реката в спорен опит да възпре миграцията от Мексико, точно от другата страна на реката.

Последният залп на републиканския губернатор Грег Абът достигна бариера от гигантски оранжеви шамандури в реката.

Семейство Урбина подозират, че бурната дейност е попречила на опрашването в тяхната овощна градина, Heavenly Farms, където дървото на щата Тексас процъфтява от десетилетия.

„Те Задушавам се“, каза Магали.

Усещането за нахлуване в техния имот накара двойката, тексаски местни жители от мексикански произход, които гласуваха за Абът, да се чувстват заслепени от това, което смятат за негова програма да оповести репресии на границата в лицето на това, което губернаторът твърди, че е мек подход от страна на президента Джо Байдън, демократ.

„Става въпрос за пари и гласове, нищо друго“, добави Хюго. „Ние сме само съпътстваща щета и на тях не им пука.“

Това също така рискува допълнителни екологични щети на деликатните гранични зони, където учените казват, че пустините, хълмовете и влажните зони по дължината на близо 2000 мили граница са били засегнати измъчван от стени, транспортни контейнери, хеликоптери и осветление на стадиони.

Мигрантите от години са изковали реката от Мексико до Ийгъл Пас, част от все по-големия брой хора, преминаващи нелегално през последните години.

< p>Abbott през 2021 г. стартира програма, която той нарече „Операция Самотна звезда“, насочена към ограничаване на нелегалната миграция, включително кампания за превоз на мигранти с автобуси до градовете, водени от Демократическата партия по-на север, и разполагането на хиляди войници от Националната гвардия.

< p>МИГРАНТИТЕ НЕВЪЗПРЯМ

Въпреки това мигрантите продължават да навлизат в Тексас в големи количества.

В продължение на четири дни в края на юли Ройтерс наблюдава десетки хора, преминаващи всеки ден близо до фермата на Урбинас, включително група от около 50 души, само за да се сблъска с бодлива тел и служители на Тексас на стръмния бряг на реката - собственост, която Urbinas казват, че е тяхна.

В един случай жена от Венецуела кърми 10-месечното си бебе, докато газеше през реката, търсейки място, където можеше да премине през бодливата тел.

Офисът на Абът препрати Ройтерс към предишни изявления на губернатора. Той обвини Байдън, че не е успял да наложи законите за миграцията и каза, че има правомощията да „защитава“ границата на Тексас.

Разочарованието на семейство Урбинас ги постави в невероятен съюз със защитници на околната среда, които са загрижени за мерките на Абът ще навреди на дивата природа по Рио Гранде.

„Става дума за голямо правителство, което се опитва да влезе и да премести малък град,“ каза Мартин Кастро, директор по научните изследвания на водосбора в Международния изследователски център на Рио Гранде . „Те не мислеха, че някой ще се изправи и ще говори открито.“

Прилагането на имиграционните мерки е федерална отговорност, като митническата и гранична защита (CBP) има за задача да охранява границата. Щатите са законово ограничени в това, което могат да правят, без да се координират с федералното правителство.

Министерството на правосъдието съди Тексас за шамандурите, като твърди, че Тексас ги е инсталирал без подходящи федерални одобрения и проучвания за въздействието им върху обществената безопасност и околната среда.

Правителството на Мексико казва, че шамандурите нарушават договор за водите и излагат на риск живота на мигрантите.

РИСКОВЕ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

В прохода Игъл, падаща утайка в реката от инсталирането на огради и шамандури вече променя водния поток, според еколозите.

Това може да навреди на местообитанията на местните диви животни, включително застрашената тексаска мида и най-малката рибарка, малка птица които гнездят покрай реките и засягат пеперудата монарх, която мигрира през района.

От 2005 г. Министерството на вътрешната сигурност, агенцията-майка на CBP, може да отмени законите за околната среда, за да изгради гранична инфраструктура.

„Пограничните райони вече умират от хиляди порязвания“, каза Лайкен Джордал, защитник в Центъра за биологично разнообразие.

Семейство Урбинас, което закупи овощната градина през 2021 г. като преход в пенсия, казват, че могат да загубят реколтата за още няколко години, ако бъдат принудени да режат клоните, за да поддържат дърветата здрави. Само тази година те очакват да загубят малко под $760 000.

Преди фермата за пекани Магали е била учител в начално училище, а Хюго е работил в петролната индустрия.

Нито един от тях не е очаквал техните ферма да се превърне в точка на възпламеняване в дебата за границата.

"Може би бяхме поставени тук, за да може всеки да види какво точно се случва", каза Магали. „Политиците се бият и не постигат нищо, а тези, които плащат, са невинни човешки същества.“

(Репортаж от Дайна Бет Соломон в Мексико Сити и Адреес Латиф в Eagle Pass; Допълнителен репортаж от Тед Хесън; Редактиране от Стивън Айзенхамер и Даян Крафт)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР