Нова формула трябва да елиминира сериозните надценки при закупуването на

...
Нова формула трябва да елиминира сериозните надценки при закупуването на
Коментари Харесай

Васил Пандов от ПП-ДБ: ДАНС и НЗОК проверяват болниците за нерегламентирани договорки с търговците на лекарства

Нова формула би трябвало да отстрани сериозните надценки при закупуването на онколекарства от лечебните заведения. Това сподели в предаването „ Тази заран “ зам.-председателят на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание Васил Пандов от ПП-ДБ във връзка следствието на Мария Ванкова за bTV Репортерите.

„ Сумите са съпоставими (100 млн. лева за построяването на Национална детска болница и също толкоз за комисионни на търговците на медикаменти – б.р.), само че двете неща не са свързани. От предишното лято насам нашата парламентарна група се пробва да реализира избрана регулация в тази посока . Искаме частните лечебни заведения да организират публични поръчки. Те се договарят с търговеца, а НЗОК заплаща тази контрактувана цена. Това не е добре, тъй като въпреки това държавните и частните лечебни заведения вършат договарянията по Закон за обществените поръчки “, изясни той.

Може ли НЗОК да заплаща 100 млн. лева по-малко за онкомедикаменти на година

Васил Пандов уточни, че втората част от казуса е обвързван с това, че няма формула или регулация за заплащанията на НЗОК отвън така наречен пределна цена. Именно в тази посока било предлагането на парламентарната групата на ПП-ДБ от предходната година – да се сътвори формула, по която да се пресмята самобитен нов таван на цените на медикаментите.

Снимка: bTV

Болниците не взимат % от тези 100 млн. лева , в случай че не се окаже, че има някакви сделки сред тях и търговците на медикаменти. Ние сме сезирали ДАНС и НЗОК за това и чакаме да завърши инспекцията “, сподели още Пандов.

Здравният министър трансферира виновността за пропуските в законодателството върху депутатите

Според него в националното заседание няма лобисти, а в България няма Закон за лобизма. „ Това, което можем да забележим в пленарна зала е по какъв начин гласоподават избрани парламентарни групи “, разясни той и напомни, че предходната година в пленарна зала ГЕРБ-СДС, дружно с „ Възраждане “, ИНТ и още няколко партии, са дали своят вот срещу законовите промени, които се преглеждат още веднъж сега.

„ След следствието на bTV въпросът към този момент нямаше по какъв начин да остане неразгледан. И това, което мога да кажа в задатък е, че през вчерашния ден всички депутати в Комисията по опазване на здравето постигнахме избран консенсус за основаването на такава регулация на цените на онколекарствата “, сподели още Васил Пандов.

Вижте във видеото по какъв начин тъкмо ще наподобява формулата за изчисляването на среднопретеглената цена на онколекарствата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР