Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При сблъсъци в района

...
Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При сблъсъци в района
Коментари Харесай

Ракети, изстреляни от Ивицата Газа, са паднали край Ерусалим

Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При конфликти в региона на джамията Ал-Акса израелската полиция употребява гумени патрони, сълзотворен газ и зашеметямащи гранати против палестинците. Събщава се за доста ранени и от двете страни.
Напрежението ескалира поради планувано еврейско националистическо шествие в града в навечерието на мюсюлманския празник Рамазан байрам.
Израелската войска заяви за седем ракети, изстреляни от Ивицата Газа, които са паднали наоколо до Ерусалим. Разрушена е една къща, само че няма сведения за потърпевши. Отговорност за нападението пое ръководещата в Газа формация Хамас.
Нападението беше осъществено минути откакто изтече ултиматумът, подложен от Хамас на Израел да изтегли военните си от региона към джамията Ал-Акса.
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху предизвести, че Хамас е минал " алената линия ", като е насочил ракети към Йерусалим и че еврейската страна ще " отговори със мощ ".
" Няма да толерираме набези против нашата територия, столицата, жителите и бойците ни. Тези, които ни нападат, ще платят висока цена ", добави Нетаняху.
В отговор на палестинското ракетно нахлуване, Израел нападна от въздуха обекти на Хамас в Газа. Местните управляващи оповестяват за 9 жертви.
Оглавяваното от групировката палестинско здравно министерство съобщи, че минимум 20 души, в това число деца, са починали при нападенията. Израелските управляващи обаче подчертаха, че са атакували военни обекти, при което са починали минимум трима командири на " Хамас ", заяви Би Би Си.
Напрежението сред Израел и палестинците ескалира през последните дни, като единствено в понеделник над 300 палестинци бяха ранени при конфликти с израелската полиция край джамията " Ал Акса ".
Вашингтон и Москва показаха угриженост от ескалацията на напрежението сред израелци и палестинци, а президентът на Турция Реджеп Ердоган предизвести, че ще активизира целия мюсюлмански свят /цитирам/ " с цел да спре израелския гнет и окупация ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР