Нова ера на придвижване е на път да стартира. На

...
Нова ера на придвижване е на път да стартира. На
Коментари Харесай

Би Би Си: Ерата на летящите автомобили идва, но все още има огромни предизвикателства

Нова епоха на напредване е на път да започва. На 12 юни 2023 година Федералната авиационна администрация (FAA) издаде специфичен документ за летателна валидност на модел на летящ автомобил, създаден от Alef Aeronautics, който разрешава на самолета да лети на лимитирани места за изложби, проучвания и разработки.


Усъвършенствана въздушна подвижност (УВД) е общ термин за летящи въздухоплавателни средства, пренасящи пасажери или товари, които са високо автоматизирани. Често наричани въздушни таксита или самолети с отвесно политане и кацане (VTOL), тези транспортни средства на доктрина оферират по-бърз и по-безопасен превоз от врата до врата. Те няма да усложнят нито физическата инфраструктура, нито тапите на земята. Макар че летящият автомобил към момента е в областта на фантастиката, признаването на Alef от FAA бележи повратна точка в бъдещето на въздушната подвижност.


Но може би към момента има доста провокации за решение, преди летящите коли да станат действителност в градовете по света - не на последно място свистенето на летящите коли, когато минават, изхвърчат или кацат.

Основателите на Alef стартират да работят по концепцията през 2015 година и основават първия си пълноразмерен първообраз на летящ автомобил през 2019 година: Model A. Този лек автомобил, позволен за придвижване по пътищата, ще побира двама пасажери и ще може да се похвали с наземен пробег от 200 322 км и полетен пробег от 110 177 км. Елегантно и плътно, транспортното средство е проектирано да наподобява на елементарен автомобил, няма да се нуждае от писта за политане и би трябвало даже да се побира в обичайно място за паркиране. Новаторският метод към дизайна на Model A е обвързван колкото с функционалността, толкоз и с формата: компанията твърди, че патентованата технология на автомобила му разрешава да реализира отвесно политане и да се трансформира в биплан по време на полет, като вратите ще се трансформират в крила - всичко това за да промени фрапантно ежедневното пътешестване до работа.

Засега обаче единствено шепа вложители са видели по какъв начин Model A фактически лети по време на проява през 2019 година, съгласно уеб страницата на компанията.

Но към момента остават редица софтуерни провокации. " Някои от съставените елементи, от които се нуждаем, просто не съществуват в света през днешния ден ", изяснява Джим Духовни, основен изпълнителен шеф на Alef Aeronautics. " Например, с цел да избегнем диференциалното напрежение, се нуждаем от високоспециализирани системи за мотори на витлата. " Ограниченията, свързани с размера, тежестта и цената, ще диктуват какъв брой скоро тези транспортни средства ще бъдат налични за обществеността и дали ще бъдат безвредни за потребление.


Базираната в Калифорния компания се надява да стартира производството през 2025 година или при започване на 2026 година, макар че транспортните средства към този момент са налични за предварителна поръчка (цената сега е 300 000 $, само че Alef се надява в последна сметка да понижи цената до 35 000 $ за всяко от тях). Модел А се смята за свръхлек автомобил с " ниска скорост " - правна подредба, която в началото е непокътната за колички за голф и дребни електрически транспортни средства - и която е обвързвана с доста строги насоки, избрани от Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата. " Това е предвестител ", споделя Духовни. " Когато колите започнаха да заместват конете, се появиха доста сходни въпроси: за сигурността, за това какво ще се случи с градовете... мнозина желаеха да се върнат към конете. Ако бъде изработен вярно, летящият автомобил би трябвало да е по-безопасен. "

Но в последна сметка Model A е предопределен да бъде автомобил, а превръщането на един автомобил в безвреден за небето - лек и аеродинамичен - в действителност може да значи, че той е по-малко безвреден за пътя. " Най-трудната част си остава тази, че не знаем какво се случва, когато автомобилът се трансферира от земята във въздуха ", изяснява Духовни. В идеалния случай би имало неотложно прекачване на ръководството от земята към въздуха, само че правните спънки и тези, свързани с сигурността, са комплицирани.


Кой ще ръководи тези летящи коли? Ще се нуждаят ли пасажерите от лиценз?

Операциите за градска въздушна подвижност ще бъдат главно отговорност на доставчика на аеронавигационно обслужване (ANSP) в дадена страна, като да вземем за пример FAA в Съединени американски щати. Той има цялостна пълномощия над интервенциите във въздушното пространство на дадена страна и е органът, който сертифицира нови видове въздухоплавателни средства след строги инспекции на сигурността. Ролята на градовете в обезпечаването на сигурността ще бъде да ползват наредбите, открити от тези снабдители.

Според отчета за плана, оповестен от FAA, интервенциите с летящи коли в началото ще употребяват съществуващата регулаторна рамка и правила (като правила за образни полети) като платформа за по-голяма успеваемост на въздухоплавателните средства и по-високи равнища на самостоятелност. Повдигат се и някои опасения, без да се преглеждат изцяло: звук, замърсяване, сигурност, резистентност, разноски. Кой ще ръководи тези летящи коли? Ще се нуждаят ли пасажерите от лиценз? Как ще се отразят на живота в квартала " летищата " и транспортните средства над главите на дребни височини? Коя пълномощия ще бъде виновна за злополука във въздуха?

Скоростта, с която ще се движат тези транспортни средства, може да докара до конфликти сред коли или със сгради; заради това от значително значение е точното, научно ръководено обмисляне на пътя и траекторията. FAA планува " въздушни таксита ", които да оперират в границите на избрани коридори сред летищата в градските центрове. Досега обаче няма разпореждания за обмисляне на траекторията на летящите коли.

Освен това има и проблем с шума. Трудно е да се проектират летящи коли, които да са извънредно тихи, изключително когато при огромни търговски интервенции може да има стотици излитания и кацания на всеки час. Електрическите витла и други детайли от дизайна на задвижването на летящите коли могат да понижат шумовото замърсяване, а урбанистите сигурно би трябвало да вземат поради равнището на децибелите на вертолетите или площадките за кацане, само че може да са нужни строги държавни разпореждания за надзор на равнищата на шума. Насоките за въздушната инфраструктура могат да бъдат възприети от съществуващите разпореждания: индикаторите, прилагани за обичайните самолети и хеликоптери.

НАСА се е обединила с FAA, академични откриватели и други водачи в промишлеността, с цел да създаде софтуерни принадлежности, които моделират и предвиждат шума, в опит да подкрепи производителите при проектирането на по-тихи транспортни средства. Нейната акция за усъвършенствана въздушна подвижност ще изследва реакцията на индивида към шума на ниско равнище, прага за по този начин наречения " широколентов звук " (термин за тон, който слушателят не може да свърже с съответен източник) и по какъв начин да се планува звукът, който ще издават доста такива транспортни средства в полет по едно и също време.

Arup, английска компания, която дава услуги в региона на проектирането, инженеринга и устойчивото развиване на застроената среда, неотдавна организира кръгла маса, с цел да изследва опциите - и минусите - на пазара на въздушната подвижност.

" Там, където градовете имат повече благоприятни условия да упражняват надзор, е посредством бизнес лицензи ", споделя Байрън Търбър, асоцииран шеф на Arup в Сан Франциско. " Както и при самолетните компании и летищата, общините имат пълномощия да контролират лицензираната активност на комерсиалните услуги за въздушна мобилност; това може да включва правила по отношение на часовете за полицейски час, оптималната плътност на летищата в избрани квартали и таксите. "

Вероятно не е изненадващо, че Лос Анджелис, със своя именит трафик, е град, за който се приказва доста като за ранен правоприемник. Но до каква степен летящите коли могат да оказват помощ за разчистването на един толкоз задръстен град като Лос Анджелис?

" Едно нещо, което би трябвало да се има поради, е, че градската въздушна подвижност няма да реши казуса със тапите ", споделя Търбър. " В реалност е малко евентуално размерът на колите в небето да се приближи до този на колите на земята - а в случай че това стане, тогава ще има трафик в небето. "

По-вероятният сюжет е потреблението на въздушни таксита в гъсто обитаеми региони като централен Лондон или Ню Йорк в пиковите часове за напредване. Може би изначало единствено доста богати пасажери ще могат да летят, какъвто е казусът с първите дни на комерсиалната авиация. Икономиките може в последна сметка да създадат летящите коли налични - изключително в случай че градовете могат да подтикват фирмите да обезпечат достъп и обслужване на квартали с по-ниски приходи.

През 2021 година Министерството на превоза на Лос Анджелис (Ладот) разпореди на Arup да създаде отчет за съображения за рамката на политиката за градска въздушна подвижност, с необикновен акцент върху справедливостта. В отчета се акцентира, че летящите коли би трябвало да се преглеждат като финансирана общинска услуга и публично богатство. След като се потвърди концепцията, проведат се стро

---------------------------------

Адриен Бернхард - Би Би Си

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР