Нова бомба, заложена от скандалния бивш зам.-кмет по спорт и

...
Нова бомба, заложена от скандалния бивш зам.-кмет по спорт и
Коментари Харесай

Зам.-кметът Титюков от Пловдив превел 1,2 млн. лв на фирма за провален проект! Ще има ли най-сетне затвор за такива?

Нова бомба, заложена от скандалния някогашен зам.-кмет по спорт и обществена политика Георги Титюков, изплува в Община Пловдив. Става въпрос за социална поръчка, която е извоювана от предприемач, който очевидно е бил „ любим ” в ресора „ Социална политика ” през предишния мандат, пишат сътрудниците от пловдивския уебсайт трафикнюз.

Проектът е още от 2022 година, когато Община Пловдив желае да построи нова административна постройка за услугата по „ Асистентска поддръжка ” на улица „ Трапезица ”. Парцелът е от 800 кв.м, като се употребява за паркинг от прилежащите блокове до 4 районно управление (на МВР). Поръчката е за 2,4 млн. лв., като заданието предвиждаше три етажа по 300 км.м с под земята и надземен паркинг. Още тогава зам.-кметът Георги Титюков съобщи, че средствата са от делегираните от страната действия и за тях няма да се похарчи нито лев от общинския бюджет.

За близо месец Титюков като възложител организира процедурата и подписва контракта с компания „ Ейч ес бизнес къмпани ” ЕООД, записана в село Лъга с шеф Христо Шаханов за 2,4 млн. лв.. Бизнесменът е добре прочут в ресора по обществена политика, като през компаниите си съумява да си обезпечи още 5 контракта през последния мандат.

Единият е за 400 хиляди лв. за ремонт на КСУ „ Св. св. Константин и Елена ”, а другите четири през другата му компания „ Инфинити Енерджи ”, записана в село Синапово. Те са за построяването на нови детски ясли на ул. „ Стоян Михайловски ” за 3 млн. лв. с възложител Георги Титюков, както и 3 млн. лв. за въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в три детски градини.

За съответната поръчка за ул. „ Трапезица ” Титюков и Шаханов се спогаждат да изградят новата постройка за 465 дни, а преди този момент да се направи план за 90 дни. За това компанията получава оптимално допустимия размер на задатък в размер на 50% или 1,2 млн. лв..

На процедура крайният период за завършването на плана е след 2 месеца, а там към момента няма и един забит гвоздей. Причината – планът няма строително позволение, а и не може да вземе. В същото време се схваща, че Георги Титюков нерегламентирано е употребявал средствата от държавните делегирани действия и те подлежат на връщане.

След като се среща с казуса кметът Костадин Димитров е пуснал писмо до „ Ейч ес бизнес къмпани ” ЕООД, с които се желае възобновяване на преведения задатък. От Община Пловдив обявиха, че откакто бъдат възобновени, средствата ще се употребяват по предопределение за обществени услуги.

Не е ясно обаче дали парите към момента са налични по сметките на компанията, още повече, че в контракта няма банкова гаранция, а застраховка, чиято лавица не се знае дали не е изтекла. По този метод може да се влезе в дълга правосъдна сага, а Община Пловдив изобщо да не види въпросните средства.

Това е следващият скандал, който изплува от работата на Георги Титюков като вице по обществената политика през предишния мандат.

Припомняме, че Община Пловдив загуби близо 1 млн. лв. поради скандална занемареност по плана за 7 нови обществени услуги. Парите към този момент са платени от пловдивски данъкоплатци, въпреки да трябваше да бъдат покрити от европейските стратегии. Все още има финален късмет те да бъдат възобновени, в случай че Върховният административен съд се произнесе в интерес на Община Пловдив.

Очаква се скоро да стане ясно дали ще има корекции и по други европейски планове, които са водени от Титюков. На последната сесия бяха дадени 11 млн. лв. безлихвени заеми по тях. Най-големият от тях е за новите обществени жилища на ул. „ Владая ” за 7 млн. лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР