nova.bgВъв Facebook се появи нов хаштаг Без намордникОгромна вълна от

...
nova.bgВъв Facebook се появи нов хаштаг Без намордникОгромна вълна от
Коментари Харесай

Недоволство на стопани на домашни кучета заради новите правила за разходка

nova.bg

Във Фейсбук се появи нов хаштаг " Без намордник "

Огромна вълна от неодобрение поради новите правила за разхождане на домашните любимци. В сряда депутатите завишиха на първо четене санкциите за кучета без мотив и намордник. Това докара до закани за протест. 

Във  Фейсбук набира все по-голяма известност хаштагът " Без намордник ", съпроводен със фотография на домашния любим и текст, в който стопанинът твърди, че няма да съблюдава условията за мотив и намордник на кучетата над 5 кг. В отговор вносителите на измененията от ГЕРБ обявиха, че хората не са разбрали вярно текстовете в закона. Намордникът не е наложителен за всички кучета, а единствено за тези, които са нападателни. Преценката за това е на притежателя. 



С типа си бултериерът Херц постоянно плаши близките, споделя стопанката му Яница Димова. „ Голямата глава, мускулестото тяло, черният цвят, доста постоянно имам мнения: " Ооо, това куче какъв брой е ужасно ", изяснява тя.

За да не стряска непознатите, Херц излиза от у дома постоянно на каишка. Намордникът обаче не влиза в сметките на Яница. „ Притежавам черно куче, което температурите лято с намордник могат да го убият. Той ще се задуши ”, споделя още дамата. Ветеринарните лекари удостоверяват опасенията на стопанката. „ У нас климатът не разрешава сходно нещо. Животните се охлаждат, дишайки през устата и носене на намордник всеки ден може да убие животното. Топлинните удари настъпват доста бързо ”, изяснява доктор Мила Бобадова. 

Според специалистите по животните недоволството на притежателите се поражда от неяснотата в закона - за кои кучета намордникът става наложителен и за кои не. „ Не дава конкретика кой, с какъв лиценз, с какво обучение, с какво знание и експертиза ще дефинира кой е нападателен и кой не. Просто е пльоснато едно разбиране и точка ”, прибавя ветеринарният доктор. 
Целта на измененията, обясниха от ГЕРБ, е да накарат самите стопани на кучета да са по-отговорни към близките. „ Собственикът на едно куче доста добре знае дали то демонстрира експанзия. И на него ние сме упълномощили да реши кучето му нападателно ли е. Ако не реши вярно, наказването, когато прояви тази експанзия, към този момент става двойно и тройно ”, разяснява националният представител Мануил Манев. 

А разделянето на кучетата " под " и " над " 5 килограми целяло само облекчение за притежателите на по-малки кучета. Сега задължението е и те да са на каишка. „ Дадохме опция на тези кученца, които хората си носят по джобовете и са доста красиви и дребни, да не пристигна да ви санкции някой за това, че сте го пуснали до вас в парка или в заведението и да ви тръсне една санкция ”, добави той. 

Инспекторите обаче няма да се разхождат с кантари, безапелационни са депутатите. При спор за тежестта на кучето ще се гледа паспортът му - в случай че любимецът в действителност е под 5 кг актът от 300 лева ще отпада. Промените към момента не са дефинитивни. Предстои гласуването им от депутати и на второ четене - до тогава могат да бъдат импортирани корекции в текстовете.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР