Нова банкнота от синтетични полимери с номинал 10 паунда е

...
Нова банкнота от синтетични полимери с номинал 10 паунда е
Коментари Харесай

Пускат нова банкнота от 10 паунда с портрет на Джейн Остин

Нова банкнота от синтетични полимери с номинал 10 паунда е пусната в послание във Англия, заяви централната банка " Банк ъв Енгланд ".
„ Паричният знак, на който е изобразена фамозната писателка Джейн Остин (1775-1817) е първата банкнота във Великобртитания с текстилни детайли, основани за облекчение на хората със едва зрение и на незрящите”, се споделя в известие на банката.
„ Нашите банкноти служат за списък на груповата памет на страната, те дават информация за славната история на Обединеното кралство и образно демонстрират приноса на великите му граждани”, съобщи шефът на банката Марк Карни.
Новата банкнота с изображението на „ първата лейди на британската литература”, 200-годешната от чиято гибел се отбелязва през 2017, е с 15% по-малки размери от 10-паундовата банкнота с портрета на Чарлз Дарвин, която е в послание.
В горния ляв ъгъл има изпъкнали точки, които разрешават на слепи хора елементарно да разграничават номинала.

This will be the new 10 Pound polymer banknote. Have a look! https://t.co/adYabrIP8u pic.twitter.com/TJ7Ab3vjtf
— Eurochange (@eurochangespain) July 24, 2017
На полимерната повърхнина е изобразено бюрото на Остин, както и имението на брата на писателката Годмершъм парк, което Остин постоянно посещава и там намира ентусиазъм за доста от творбите си.
На банкнотата е отпечатана и фразата на мис Бингли от „ Гордост и предразсъдъци”: „ Честно казано, не познавам други удоволствия, сходни на четенето”.
Изборът на фразата провокира остра рецензия от фенове на писателката. Те са възмутени, че до портрета на Джейн Остин не е даден неин откъс, а мисъл на нейна героиня, която е измежду най-антипатичните персонажи и в действителност не обича да чете, а желае да направи положително усещане, съобщи БГНЕС.

Britain`s new 10-pound banknote featuring Jane Austen makes a lot of security sense and sensibility https://t.co/fOtsepnZsA @bankofengland pic.twitter.com/lstiLrkJ5i
— Kristine Servando (@tinssoldier) September 14, 2017
След като бяха извадени от послание 5-паундовите банкноти с портрета на реформаторката на британската затворническа система Елизабет Фрай (1780-1845), портретът на Остин ще е единственото женско изображение върху книжните пари във Англия след този на кралица Елизабет Втора.
На 13 септември м.г. беше пусната в послание първата полимерна банкнота във Англия – купюр от пет паунда с портрета на някогашния министър председател Уинстън Чърчил. През 2020 ще бъде пусната в послание нова полимерна банкнота от 20 паунда с облика на известния английски художник Уилям Търнър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР