Нова анти-корупционна партия привлече повече подкрепа от очакваното в трети

...
Нова анти-корупционна партия привлече повече подкрепа от очакваното в трети
Коментари Харесай

Медии от чужбина: Нов шанс за България след пробив в десетилетното управление на Борисов

Нова анти-корупционна партия притегли повече поддръжка от предстоящото в трети парламентарни избори в България тази година, написа Франс прес. Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев оглавиха на недоволството, надигнало се на всеобщите митинги против корупцията в страната предходната година, отбелязва още организацията.

Тя отбелязва още, че Румен Радев наподобява с лекост ще завоюва втори мандат на поста.

" Ройтерс " разяснява, че новата центристка партия на България печели изборите и усилва възможностите да бъде открит излаз от политическата невъзможност в най-бедната страна-членка на Европейски Съюз.

Близките резултати демонстрират дълбоките политически разделения след десетилетното ръководство на Бойко Борисов, а българите са изтощени от търканията сред претендент ръководещите и неспособността им да образуват кабинет.

Вотът се организира на фона на покачване в цените на електрическата енергия, недоволството против ширещата се корупция в страната и най-високата смъртност от ковид-19 в Европа, разяснява организацията.

Британският в. " Файненшъл таймс " разгласява през днешния ден репортаж, отдаден на изборите в България. Заглавието е " Нова центристка партия прави пробив на изборите ". Авторът и отбелязва, че водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев са ученици на Харвард и са построили репутацията си като министри в служебното държавно управление, цитира Банкер.

На вчерашните избори българите дадоха непредвиден избирателен подтик на новата центристка политическа мощ, която може да постави завършек на политическата невъзможност, която съвсем изцяло сковава ръководството в балканската страна и през последните седмици я остави изложена на най-смъртоносната вълна на ковид, написа още изданието.

След третите парламентарни избори в страната през тази година екзит половете демонстрират, че Политическа партия събира към една четвърт от гласовете - съвсем колкото десноцентристката партия ГЕРБ на Бойко Борисов, написа преди няколко часа изданието и напомня, че някогашният министър председател е бил свален през април след възходящите национални митинги против корупцията по време на повече от десетте му години на власт.

През април така наречен протестни партии и обичайни опозиционни сили не съумяха да се договорят за коалиция, а нови обединения като " ИТН " на чалга артиста Слави Трифонов не съумяха да образуват държавно управление и след успеха си на изборите през юли.

Бедната седеммилионна страна от Европейски Съюз се бори да увеличи най-ниския % на имунизирани против ковид в блока, само че към момента по-малко от една трета от българите са изцяло имунизирани, а новата вълна от разновидността Делта докара до най-голяма смъртност в света, написа английския вестник.

Това даде спомагателен подтик на Политическа партия, учредена от възпитаниците на Харвард Кирил Петков и Асен Василев, които бяха в служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, и си сътвориха положително име с решителни дейности, изключително против корупцията, установи " Файненшъл таймс ".

Докато партия ГЕРБ е отбягвана от множеството други партии, Политическа партия има няколко евентуални съдружни сътрудници, в това число демократичната " Демократична България ", популистката " ИТН " и социалистическата партия. Ако се обединят, партиите ще имат парламентарно болшинство от към 55 %, демонстрират резултатите от екзит пол проучванията, написа английският вестник.

" Файненшъл таймс " напомня казаното от Петков за вестника преди гласуването, че Политическа партия е провела предварителни полемики с някои от другите политически сили. Докато с " Демократична България " беше елементарно, другите може да е по-трудно да бъдат привлечени в коалиция, цитира вестника оценката на Петков. На предизборно събитие в центъра на София той сподели, че по принцип Политическа партия може да работи или с Има Такъв Народ, или със социалистите, само че при две условия - промяна на основния прокурор и основаването на мощна организация за битка с корупцията. " Искам през идващите четири години да станем сполучлив образец за това по какъв начин дребна страна изкоренява корупцията за свръх малко време ", напомня изказването му " Файненшъл таймс ".

23
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР