Нов закон ще регламентира работата на автосервизите, поставяйки правила и

...
Нов закон ще регламентира работата на автосервизите, поставяйки правила и
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Закон регламентира автосервизите – ще има ли поскъпване и фалити

Нов закон ще регламентира работата на автосервизите, поставяйки правила и условия на активността им.

В момента съгласно неофициални данни над 80 на 100 от колите се ремонтират от квартални и полулегални, нерегламентирани сервизи.

В сивия бранш попадат над 5300 сервиза в страната, а в София са 1500.

Според данните за пътните произшествия за 2015-а година над 25 на 100 от злополуките са станали по механически аргументи, само че какъв брой са поради некачествени поправки не е ясно.

Автомобилният играч Румен Дунев уточни, че концепцията на Националната камара на автосервизите е да има закон за автосервизната активност. Най-вече с цел да се подсигурява качеството на ремонтите и да се отстрани нелоялната конкуренция – доста по-малки сервизи не са регистрирани, нямат касови апарати, нямат и нужната подготовка, уточни той.

Техническата редовност на колите значима, защото наклонността в България е автопаркът да става все по-стар, добави още Дунев.

Идеята на закона е да се регламентира какво е автосервиз и да се опише, че поправки действия по автомобила се правят единствено в сервиз . Камарата на автосервизите не е срещу дребните сервизи, желаеме да им помогнем да излязат на ярко и да оферират по-качествени услуги, разясни автомобилният играч.

Доверие, професионализъм, качество на работа, гаранция и търпима цена - това са златните правила, които съблюдава доктор Дечо Папазов при избора на автосервиз. Автомобилът му е 15-годишен и сходно на човек, който има персонален доктор, и колата му си има персонален механик.

Съвети за избор на автосервиз:
Интересувайте се от опита на автомонтьора.Изисквайте информация и по опция документи, какво тъкмо е свършено по автомобила по време на ремонт.Интересувайте се какви елементи се влагат при ремонта на автомобила и какъв е техният генезис?Интересувайте се дали сервиза дава гаранция за осъществената активност и за осъществения ремонт.Изисквайте касова записка, тъй като тя също може да бъде гаранция за свършената работа в автосервиза.
Вече 35 години Димитър Димитров работи като механик в автосервизи и е натрупал огромен опит. Той е безапелационен, че фалшив ремонт може да докара до доста съществени неща, само че въпреки това пък клиентът търси най-евтиното.

Търсейки ниска цена прибягват до елементи втора употреба, които си намират сами от автоморги или познати.

„ Не признавам частите втора употреба. Разбира се, от време на време по изключение, когато става въпрос за скоростна кутия или нещо друго, може да се инсталира, само че ние гаранция не можем да дадем. Гаранция би трябвало да се търси от автоморгата и автокъщата, откъдето е закупил аварийните части”, уточни монтьорът.

На пазара за аварийни елементи царува цялостен безпорядък. Използват се и неодобрени азиатски аналози. Затова в новия закон за пътно транспортните средства се планува Автомобилната администрация да поеме контрола и над така наречен " гробища за коли ".

Малките и междинни сервизи се притесняват, че условията, които ще бъдат заложени за базата и образованието на личния състав, ще са толкоз високи, че част от сервизите ще изчезнат . Това разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Николай Тишев.

Според Иван Вълков, народен представител от ГЕРБ, със закона ще има нужната наредба, тъй като сега царува цялостна безредица.

Според левицата, в случай че сервизите не издават касови бележки това е проблем на Национална агенция за приходите, в случай че работят хора без контракти, е проблем на Инспекцията по труда. „ В условията ще има заложени параметри по какъв начин да наподобява един сервиз. Колко да е огромен. Ако се заложат условия да е най-малко 5 метра висок, то дребните сервизи ще окапят”, безапелационен е Тишев.

„ Трябва да има някакви условия, трудовият закон го изисква. Нерегламентираните сервизи не могат да бъдат проверявани - те споделят, че правят услугата за лични потребности. Законът желае регистрация, не лицензиране”, изясни Вълков.

Тишев е безапелационен, че регистрацията значи лицензиране - би трябвало да си утвърден и да получиш уверение за регистрация. Освен това освен автомобилната администрация ще ревизира, само че и браншовата организация - това е спор на забавни, добави той.

Той уточни още един проблем – администрация и увеличение на административната тежест – всеки ремонт ще би трябвало да се подава онлайн в автомобилната администрация. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР