Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията

...
Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията
Коментари Харесай

Експерт: Щурците, бръмбарите и червеите са много вкусна и полезна храна, но отключват алергии

Нов закон позволява прибавянето на инсекти в храните на територията на Европейски Съюз. Проучване демонстрира, че повече от 2 милиарда души по света ядат инсекти. По този метод би трябвало да се откри решение на редица проблеми в хранително-вкусовата индустрия.

" Този закон позволява производителите на хранителни артикули да включат в състава им брашно от щурци. Но той не позволява на производителите на брашно от щурци да го оферират на производителите на хранителни артикули. Все още единствено фермата във Виетнам има право да предлага брашно от щурци на европейските производители, тъй че да могат да го употребяват в своите хранителни артикули ", изясни Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на инсекти пред Bulgaria On Air.

По думите й, в състава на хранителния артикул би трябвало да бъде упоменато, че включва брашно от щурци, както и че то провокира алергична реакция, която се следи най-много при хора, които към този момент имат алергия към морски деликатеси и ракообразни.

" Хората одобряват насекомите като вредители. Всъщност те са едни от най-пълноценните източници на протеини. Съдържат доста потребни мазнини, фибри, витамин Б12, повече желязо от спанака и повече калций от млякото. Могат да бъдат доста вкусни, съгласно метода, по който се подготвят. Опитвала съм още 14 типа ядливи инсекти, съществуват над 2000 в целия свят ", съобщи още Дервенкова.

Тя посочи, че 70% от популацията в България има нетърпимост към млечни протеини и е обикновено е да се чака, че избрана част няма да има търпимост и към други типове протеини.

" Много деликатно се изследва този артикул. 100 грама брашно съдържа сред 60 и 70% грама чист протеин ", означи Кремена Дервенкова.

Надя Китанова от Асоциацията на производителите и преработвателите на инсекти изясни по какъв начин става преправянето на щурците: оставят се 24 часа без храна, по-късно се замразяват при ниски температури, варят се към 5 минути, сушат се 3-4 часа на 100-120 градуса. 20 грама брашно от щурци е целесъобразна дневна доза за банкет на протеин.

" Един от плюсовете са ресурсите, нужни за развъждането на 1 кг ядливи инсекти. Необходими са 1,5 кг храна. При говедата съотношението е 10 към 1, при прасетата - 6 към 1, при рибите - 4 към 1. Няма обособяване на въглероден двуокис, храната би могла да бъде подобаваща и за хора, които не утвърждават убиването на животни за храна. Не усещат болежка, каквато усещат гръбначните животни ", акцентира Китанова.

" Не единствено щурци, приказва се за бръмбари, червеи... Още 8 типа инсекти, невключвани в храните до този миг ", разяснява още диетологът проф. Донка Байкова.

Тя призна преимуществата на този нов тип храни: добър състав, богати са на протеини, дават опция за занаят на популацията (бързо произвеждане върху дребни площи). Очаква се популацията на земното кълбо доста да се усили, а това значи да се търсят нови хранителни източници, до момента в който земеделската земя и водните запаси ще останат същите, стана ясно от думите ѝ.

Проф. Байкова обаче, акцентира заплахата от алергии, които може да се отключат. Според нея се чака взрив на автоимунните болести.

" Нашата имунна система реагира със свръхреакция към нови компонентни на храната. Би трябвало да мине много време, с цел да изградим ензими, които да разграждат тези протеини. Това става по дълъг биогенетичен път. Това ще бъдат по-евтини храни, ще ги поставят в самун, тестени смеси, заместители на млечни артикули ", уточни диетологът и призна, че има запаси към прибавянето на инсекти в храните.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР