Нов закон определя отговорностите на ИТ компаниите за съдържанието в

...
Нов закон определя отговорностите на ИТ компаниите за съдържанието в
Коментари Харесай


Нов закон определя отговорностите на ИТ к


Нов закон дефинира отговорностите на ИТ фирмите за наличието в интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският парламент утвърди в четвъртък Закона за цифровите услуги (DSA). Новият законодателен пакет е правоприемник на Директивата за електронната търговия, призната през 2000 година Той има за цел да приведе законодателството на Европейски Съюз в сходство с актуалното положение на цифровата епоха, което се промени доста през последните години.

Законът за цифровите услуги дефинира отговорностите на софтуерните компании по отношение на битката с в онлайн платформите и планува система от санкции за нарушаването му. В хода на работата по него единствено предишния месец на пленарните съвещания на Европейския парламент бяха препоръчани 136 промени в текста на закона.
още по темата
Някои от основните детайли на новия закон са възбрана за потребление на чувствителни персонални данни и данни на малолетни за рекламни цели, възбрана за потребление на подвеждащи тъмни схеми и възбрана за потребление на чувствителни данни за следене на потребителите, отбелязва.

Технологичните компании към този момент ще би трябвало да реагират по-бързо на сигнали за онлайн злоупотреби. Законът планува отговорност на компаниите за техните решения и разрешава те да бъдат обжалвани.

Говорейки преди гласуването, изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер сподели, че DSA има за цел „ да направи интернет по-безопасен за жителите, като ги отбрани от нелегално наличие, в това число несигурни или неразрешени артикули, като в същото време подсигурява онлайн ”.

Приетият от Европейския парламент законопроект не е финален. Той ще служи като насочна точка за тристранни договаряния с Европейския съвет и Европейската комисия, по време на които могат да бъдат признати спомагателни промени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР