Нов за страната ни закон ще гарантира ефективна защита, ако

...
Нов за страната ни закон ще гарантира ефективна защита, ако
Коментари Харесай

Нов закон обещава закрила на лицата, подаващи сигнали за корупция и не само

Нов за страната ни закон ще подсигурява ефикасна отбрана, в случай че податете сигнал за нередности, свързани с:

- публични поръчки,

- финансови услуги, артикули и пазари,

- попречване на изпирането на пари,

- запазване на околната среда,-

- публично здраве,

- отбрана на потребителите,

- сигурност на превоза,

- отбрана на неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни,.

- сигурност на мрежите и осведомителните системи и други

Това са някои от пунктовете в план на Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали, който ще подсигурява ефикасна отбрана на лицата в обществения и частния бранш, които подават сигнали. Защитата ще обгръща и тези, които обществено оповестяват информация за нарушавания на българското законодателство или актове на Европейския съюз, съощават от Министерството на правораздаването.

Досега България нямаше Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали. Той има за цел да вкара условията на на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза (OB, L 305/17 от 26 ноември 2019 г.). Целта е определяне на " общи минимални стандарти за отбрана на лицата, които подават сигнали за нарушавания в разнообразни области, контролирани от правото на Съюза ", четем при представянето на директивата.

Чрез законопроекта ще се преодолее съществуващата раздробеност на актуалната правна уредба и неналичието на правна сигурност, която води до незадоволителното подаване на сигнали, пишат от Министерство на правосъдието.

Предвижда се огромен кръг лица да могат да получат отбрана. Цели се да бъдат предпазени против подхванати ответни дейности за възмездие освен непосредствено самите сигнализиращи лица, само че и техни близки, сътрудниците или роднините. Така отбрана ще се дава и на лица, които оказват помощ на сигнализиращия в процеса.

За първи път в българското законодателство се основават специфични правила при обществено обявяване на информация за нарушавания – за тези, които вършат тази информация публично притежание - обявяване посредством онлайн платформи или обществени мрежи, медиите и т. н., пишат още от Министерство на правосъдието.

Новата КПКОНПИ ще работи като централен орган за външно подаване на сигнали.

Целият план на новия закон може да бъде открит

Ето и прессъобщението на Министерство на правосъдието:

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване план на Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали

Министерството на правораздаването предлага план на закон, който ще подсигурява ефикасна отбрана на лицата в обществения и частния бранш, които подават сигнали. Защитата ще обгръща и тези, които обществено оповестяват информация за нарушавания на българското законодателство или актове на Европейския съюз, станала им известна при или във връзка осъществяване на тяхната работа или осъществяване на служебните им отговорности. Днес планът бе оповестен за публично разискване със период от 30 дни.

Чрез законопроекта ще се преодолее съществуващата раздробеност на актуалната правна уредба и неналичието на правна сигурност, която води до незадоволителното подаване на сигнали. С него за първи път в българското законодателство се основават и специфични правила при обществено обявяване на информация за нарушавания.

Предложеният законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, транспонира Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза. Целта е дейно откриване и следствие на нарушавания на правото на Европейски Съюз.

Законопроектът ще подсигурява ефикасна отбрана в редица сфери - публични поръчки, финансови услуги, артикули и пазари, попречване на изпирането на пари, запазване на околната среда, публично здраве, отбрана на потребителите, сигурност на превоза, отбрана на неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни, сигурност на мрежите и осведомителните системи и други

Предлага се Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) да работи като централен орган за външно подаване на сигнали.

Обхванати са допустимо максимален кръг категории лица, които могат да получат отбрана. Предвижда се отбрана да се дава против подхванати ответни дейности за възмездие освен непосредствено по отношение на самите сигнализиращи лица, само че и против техни близки, сътрудниците или роднините. Така отбрана ще се дава и на лица, които оказват помощ на сигнализиращия в процеса.

За първи път в българското законодателство се основават специфични правила при обществено обявяване на информация за нарушавания – за тези, които вършат тази информация публично притежание - обявяване посредством онлайн платформи или обществени мрежи, медиите и т. н.

Предвидени са отговорности за основаване на канали за вътрешно подаване на информация за нарушавания и за външно подаване и обществено обявяване на информация за нарушавания. Това лимитира отрицателните последствия за организацията от позиция на репутацията.
Защитата се показва в възбрана за ответни дейности за възмездие, които могат да бъдат под формата на уволняване, намаление в служба, налагане на дисциплинарни ограничения, предварително преустановяване или повреждане на контракт и други

Ясната юридическа възбрана в закона за предприемане на ответни дейности за възмездие би имала значим възпиращ резултат и би била в допълнение подсилена от наредбите за персонална отговорност и наказания за причинителите на ответни дейности. В случай на нарушаване на възбраната е планувано право на обезщетение на лицето, подало сигнал.

С цел ограничение на злонамереното подаване на сигнали се плануват няколко спомагателни особености за информацията, която се подава. Изискват се рационални учредения, че информацията е вярна все още на подаването на сигнала.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР